Chinese zorgen over voedselzekerheid door overstromingen

De landbouwproductie in China wordt geraakt door overstromingen van rivier de Yangtze. Het land geeft daarom meer graan uit strategische voorraden vrij. Wetenschappers vrezen ondertussen dat door het leeglopen van het platteland China structureel te maken krijgt met graantekorten.

Chinese+zorgen+over+voedselzekerheid+door+overstromingen
© ANP

Voortdurende regenval zorgt er al ruim een maand voor dat de legendarische 6.300 kilometer lange rivier de Yangtze op plaatsen overstroomt. In de provincie Sichuan, in het hart van China, zijn vanwege de overstromingen al meer dan 100.000 mensen geëvacueerd.

De directe omgeving van het 1.200 jaar oude standbeeld Grote Boeddha van Leshan, door de Verenigde Naties aangemerkt als Werelderfgoed, is versterkt met zandzakken. Voor de landbouw dreigt een catastrofe. Het stroomgebied van de rivier is goed voor 70 procent van de rijstproductie van China.


Kans op escalatie

Voice of America, een Amerikaans nieuwsplatform dat ook in het Chinees publiceert, meldt dat een Chinese graanmakelaar, Shenwan Hongyuan, vreest dat 5 procent van de rijstoogst door het weer verloren gaat. Dat is een voorzichtige schatting, want het gevaar is niet geweken. De kans op escalatie van de overstromingen is aanwezig.

5 procent van de rijstoogst is verloren door overstromingen

Shenwan Hongyuan, Chinese graanmakelaar

In elk geval lijkt China zijn strategische reserves al in te zetten. De Chinese overheid houdt de grootste strategische graanvoorraad ter wereld bij om de voedselvoorziening van haar 1,4 miljard burgers te verzekeren.


Voorraad vernieuwen

Deze voorraad wordt regelmatig vernieuwd, waarbij dus product wordt verkocht en vervangen door graan uit een nieuwe oogst. In 2020 heeft de Chinese overheid bijna twee keer zoveel graan terug op de markt gebracht als anders, schrijft de South China Morning Post.

Het gaat dan om in totaal 62,5 miljoen ton rijst, 50 miljoen ton mais en 760.000 ton soja. De zorgen over de graanproductie komen nog boven op de naweeën van een grote uitbraak van Afrikaanse varkenspest, die leidde tot een decimering van de varkensvleesproductie.


Coronapandemie

Dit is extra pijnlijk omdat Chinezen van alle vleescategorieën het meest van varkensvlees houden. De vleesprijs ligt in China nu enorm hoog. Ten slotte speelt dit jaar de coronapandemie een rol. China voerde een harde regionale quarantaine in die de binnenlandse handel frustreerde.


Een nieuw rapport van Chinese Academy of Social Sciences (CASS), een Chinees onderzoeksinstituut en denktank, vergroot de zorgen nog verder. CASS denkt dat door het leeglopen van het platteland en het roofbouw plegen op de bodem Chinese boeren steeds minder goed in staat zullen zijn om de eigen bevolking te voeden. Mogelijk produceert China in 2025 130 miljoen ton graan en oliezaden te weinig.


Meer importeren

Het gevolg is dat China meer zal moeten importeren. Een grotere afhankelijkheid van het buitenland is precies wat China niet wil. Het land probeert de productiviteit met omvangrijke programma's te verhogen en liet graanhandelsbedrijf Cofco diverse overnames doen om grip te krijgen op de toevoerketen. Zo kocht Cofco in 2016 het Rotterdamse graanhandelshuis Nidera.

China importeert nu al 20 tot 30 procent van haar behoefte aan granen en oliezaden.


Campagne

President Xi Jinping is vanwege de zorgen een campagne gestart onder de naam 'Operatie eet je bord leeg'. Volgens de president gooien Chinezen veel te veel eten weg. In een speech die werd gepubliceerd door staatspersbureau Xinhua, noemt hij de verspilling van voedsel 'schokkend en verontrustend'.

De campagne wordt door regionale overheden vertaald in allerlei initiatieven, zoals het terugdringen van het aantal gerechten per maaltijd. Restaurants wordt opgedragen porties op maat te serveren. De staatstelevisie CCTV heeft populaire livestreamers gevraagd op te houden met 'Mukbang'-video's waarin ze grote hoeveelheden eten naar binnen schrokken.


Een stille ramp

De ramp in het stroomgebied van de Chinese rivier de Yangtze krijgt niet veel aandacht. Het wereldnieuws is nog gericht op de gevolgen van de coronapandemie. Bovendien kampt China niet met een natuurramp die ineens kwam, maar is het een optelsom van honderden kleinere overstromingen die opgeteld een enorme catastrofe vormen. Meer dan tweehonderd mensen hebben dit regenseizoen al hun leven verloren, 63 miljoen Chinezen zijn getroffen, 54.000 huizen gingen al verloren en de economische schade worden door de Chinese overheid tot nu toe geraamd op 26 miljard dollar. De Drieklovendam in de Yangtze, die is aangelegd om het stroomgebied van de Yangtze te beschermen, bereikte vorige week het hoogste peil sinds de ingebruikname in 2003.

Dit artikel verscheen eerder in het Belgische magazine Landbouwleven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer