Grasmonitor+Agrifirm%3A+voederwaarde+vers+gras+valt+tegen
Nieuws
© Han Reindsen

Grasmonitor Agrifirm: voederwaarde vers gras valt tegen

Afgelopen week is er overal voldoende regenwater gevallen en begint de grasgroei weer op gang te komen. Door de droogteschade is het gras van matige kwaliteit, gemiddeld slechts 877 VEM per kilo droge stof.

Dit blijkt uit de grasmonitor van Agrifirm die inzicht geeft in de actuele graskwaliteit. Diverse bedrijven verdeeld over het land en gespreid per grondsoort nemen hiervoor wekelijks een vers grasmonster.

Door de tegenvallende voederwaarde is de lagere melkproductie op bedrijven die de koeien nog een groot gedeelte van de dag laten weiden goed te verklaren. Dit komt dan nog bovenop de nasleep van de hitteperiode die ook uiteraard zichtbaar is in de melkproductie.


Ruw eiwit stijgt

Door de regenval en de hoge bodemtemperatuur komt niet alleen de grasgroei, maar op de mineralisatie op gang waardoor er stikstof beschikbaar komt voor de plant. Dit is dan ook de reden dat het ruw eiwitgehalte in het gras momenteel stijgt. Naar verwachting heeft dit ook zijn weerslag op het ureumgehalte in de melk.

Het suikergehalte in het gras is laag. Dit wordt veroorzaakt door de afnemende daglengte en door gebrek aan zonlicht. Als gevolg van de daling van de nachttemperatuur is het suikergehalte afgelopen week echter toch nog iets gestegen. Momenteel bevat het gras gemiddeld 61 gram suikers per kilo droge stof, zo blijkt uit de grasmonitor.


Snel omweiden

Om smakelijk gras te houden is het advies van Agrifirm om de dieren elke dag een nieuw perceel te geven. Daarmee wordt voorkomen dat het gras te veel ‘vervuild’ wordt door de koeien, is de grasopname hoger, wordt een snellere hergroei verkregen en zijn de beweidingsverliezen lager.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 1°
  0 %
Meer weer