Plan+voor+Floating+Eggfarm+in+Rotterdamse+haven
Interview
© Dirk Hol

Plan voor Floating Eggfarm in Rotterdamse haven

De huidige Floating Farm is het eerste onderdeel van een foodstrip die in de Rotterdamse haven moet komen te liggen. De volgende fase is de Floating Eggfarm, zegt Albert Hoekerswever, initiatiefnemer van het innovatieplatform Kip van Oranje.

Wat is een Floating Eggfarm?

'Simpel gezegd een drijvende stal met leghennen. Die wordt onderdeel van de Floating Farm-foodstrip. Doel is om naast dagverse zuivel eieren en eiproducten te produceren voor de lokale markt en in een latere fase ook groenten.'

De Floating Eggfarm moet in alle opzichten futureproof zijn

Albert Hoekerswever, initiatiefnemer Kip van Oranje

Waarom een foodstrip in de haven?

'Primaire doel van de Floating Farm is gezond vers voedsel produceren op een transparante manier dicht bij de consument. Floating Farm is tegelijk ook een nieuwe manier om voedselproductie op het water mogelijk te maken voor grote steden in deltagebieden, zoals in Azië.

'Ook daar groeit de vraag naar lokaal geproduceerd voedsel. Verder zijn veel landen bezig met de vraag hoe ze minder afhankelijk kunnen worden van importen.'

In welk stadium zit de Eggfarm?

'Het ontwerp is zo goed als klaar. Binnenkort gaat de vergunningsaanvraag de deur uit. Een indicatie over een termijn voor de realisatie kan ik niet geven. We houden er rekening mee dat het tijd kost.'

Waarin onderscheidt de Eggfarm zich?

'De Floating Eggfarm moet in alle opzichten futureproof zijn. Uitgangspunt is een zo laag mogelijke emissie, want de stal ligt in stedelijk gebied. Dat gaan we ook monitoren om straks via een dashboard aan de bezoekers te kunnen laten zien.

'Kip van Oranje werkt samen met twaalf partijen uit de periferie aan de technische ontwikkeling van de stal. Voor elk onderdeel bedenken we samen de beste oplossing. Zie het als een innovatielab.'

Wie financiert de Eggfarm?

'Het is een project van Floating Farm en zij verzorgen de financiering.'

En het verdienmodel?

'Daarvoor zijn drie sporen. Het eerste is de consument die koopt op de foodstrip en afnemers uit de stad. De 35 MRIJ-koeien zijn er nu bijna een jaar en je ziet de verbinding met de omgeving groeien. Het tweede spoor is educatie. Maandelijks bezoeken vijftig groepen uit binnen- en buitenland de Floating Farm.

'Het derde spoor is export van het concept. Behalve uit Azië is er ook serieuze interesse vanuit het Midden-Oosten. Tijdens de VIV MEA eind augustus in Abu Dhabi verzorgt Kip van Oranje een inspiratieseminar onder andere over de Floating Eggfarm. Daarvoor zijn al zeventig aanmeldingen. De Floating Farm staat zelf ook met diverse partners op de beurs.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer