Koeien kotsen de hele dag

In mijn vorige column schreef ik: 'Weerstand is een graadmeter. Knokken is leuk en weerstand is goed. Te weinig weerstand betekent niet innovatief. Te veel betekent geen beweging.'

Koeien+kotsen+de+hele+dag
© Nieuwe Oogst

Stoere taal! Maar nog geen week later was de barre werkelijkheid toch weer aardig rauw. 'Kotsende Koeien' stond er boven de column van Youp van 't Hek in NRC. Hij kraakte daar ons plan voor de Floating Farm in de haven van Rotterdam. Dat je met een project de column van Youp haalt is wellicht een compliment. Maar als je op zaterdagochtend publiekelijk als 'randdebiele stoethaspel', 'minkukel' en 'gestoord' wordt weggezet, smaakt je ontbijt toch wat minder.

Aanleiding voor zijn column was een storm van publiciteit die losbarstte na een discussie in de Rotterdamse gemeenteraad. De 'geurverordening' voor de Floating Farm stond op de agenda. Maar de discussie ging niet zozeer over geur, maar over de vraag of koeien niet zeeziek zouden worden in zo'n drijvende stal.

Zeezieke koeien? We hadden ons op veel discussies voorbereid, maar deze hadden we eerlijk gezegd niet zien aankomen. Smullen voor de pers. Alle landelijke dagbladen, RTL, BNR, Radio 1, besteedden er aandacht aan. De mooiste vond ik nog een radio-uitzending van RTV Rijnmond. De verslaggever: 'Maar hier lag toch voorheen de bajesboot met een paar honderd asielzoekers aan boord? Toen hoorde je niemand over zeeziekte.'

Hoe dan ook, het is belangrijk om de democratie serieus te nemen. Als de raadsleden tegen stemmen, is het project van de baan, wat de argumenten ook zijn. De volgende dag de faculteit Diergeneeskunde gebeld. Op mijn vraag wat er bekend is over zeeziekte bij koeien bleef het even stil aan de andere kant van de lijn. Vervolgens verzeilden we in een stoomcursus functionele democratie: lobbyen bij alle fracties, notities schrijven, de juiste dingen op de juiste plek (laten) zeggen et cetera. Weer wat geleerd.

Het bleef spannend tot de stemming in de raadsvergadering van 24 november. Witte rook! Met grote dank aan de mensen van Milieudienst Rijnmond, gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf. We kunnen door. Met veertig koeien in de Rotterdamse haven. En, Youp, die koeien kotsen de hele dag. Herkauwen noemen we dat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer