LTO+wil+maatwerk+bij+mest+uitrijden+en+gras+inzaaien
Nieuws
© Twan Wiermans

LTO wil maatwerk bij mest uitrijden en gras inzaaien

LTO Nederland pleit voor maatwerk als het gaat om het uitrijden van mest en het inzaaien van grasland. Er moet een oplossing komen voor bedrijven die in de problemen zijn gekomen.

LTO heeft dit probleem een paar weken geleden bij het ministerie van landbouw aangekaart. LTO-vakgroep Melkveehouderij constateert dat, ondanks de regen van de laatste dagen, de knelpunten rond droogte en hoge temperaturen niet zijn opgelost. Landbouwpraktijk en weersomstandigheden laten zich namelijk niet vangen in 'kalenderlandbouw' met vastgestelde datums.

De vakgroep pleit daarom voor maatwerk per bedrijf en per gebied voor de komende periode, ook na 1 september. Daar waar ondernemers door langdurige droogte en hoge temperaturen lang geen mest konden uitrijden, moet een oplossing komen.


Voldoende vocht

Datzelfde geldt voor het vernieuwen van grasland. De datum van 1 september voor scheuren en direct daarna inzaaien op zand en löss houdt immers geen rekening met voldoende vocht.

Inmiddels lijken meerdere organisaties deze problemen ook bij het ministerie van LNV te hebben gemeld. Volgens LTO is er dus een breed gedragen verzoek: los dit op met praktisch maatwerk voor die bedrijven en gebieden die daar behoefte aan hebben.

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer