Nieuwe rassen broccoli scoren niet altijd goed

Nieuwe rassen broccoli doen het op een proefveld niet altijd beter dan de gangbare rassen. Dat is de ervaring van broccoliteler Gert-Jan de Wit uit Grootebroek.

Nieuwe+rassen+broccoli+scoren+niet+altijd+goed
© Han Reindsen

Een groep broccolitelers uit Noord-Holland is vorige week woensdag op bezoek geweest bij collega De Wit in West-Friesland. Vollegrondsgroentenet hield 's avonds op zijn bedrijf een veldbijeenkomst met rassenproeven broccoli.

Vanaf het erf lopen de telers door een perceel broccoli met het ras Steel naar de rassenproef. 'Steel is een mooi ras. De broccoli ziet er super uit. Alles is klaar om vrijdag te oogsten', zegt De Wit, die 85 hectare broccoli teelt.


Vier rassen

In de veldproef gaat het om de rassen Babilon, Eiffel, Syngenta 3162 en Ironman. Geen enkel ras is 100 procent goed, maar al snel komt het grootste deel van de telers tot de conclusie dat Babilon er het beste bij staat. 'Het ras is soms wat licht van kleur of laat een roodverkleuring zien. Hier staat Babilon er goed bij. De broccoli is mooi en heel zwaar', luidt het oordeel.

Het ras Eiffel groeit wat hoger en dat maakt het snijden tijdens de oogst makkelijker. Dat kan zorgen voor lagere arbeidskosten. De broccoli lijkt van buiten mooi, maar de telers constateren dat de broccoli van binnen snel geel wordt.

Op het proefveld lijkt Ironman het meest op het ras Eiffel. Ironman is een ras dat vaak goed presteert onder alle omstandigheden en makkelijk is te oogsten. Daarnaast is het ras makkelijk te telen.


Meeldauwgevoelig

Het ras van Syngenta heeft mooie vaste schermen broccoli, maar lijkt wat meeldauwgevoelig. Ook dit ras laat een gele kleur zien. De minder goede stand van de rassen kan te maken hebben met de droogte en/of de warmte.


Naast kwaliteit is het gewicht van het product belangrijk. De meeste telers hebben een voorkeur voor rassen met compacte schermen die wel zwaar zijn. Supermarkten willen niet te grote en/of te zware schermen. Grote schermen broccoli werden tot voor kort onder andere verwerkt voor maaltijden op cruiseschepen, maar die zijn nu uit de vaart.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer