Herfst maakt veel goed in broccoli

Na een slecht voorjaar en een zomer met veel arbeid heeft de herfst ervoor gezorgd dat broccolitelers netto toch een gemiddeld seizoen hebben gedraaid. Door de droogte was het een seizoen met hoge productiekosten.

Herfst+maakt+veel+goed+in+broccoli
© Niels de Vries

Dat stelt Nico Bakker, gewasmanager bloemkool bij ondernemersnetwerk Vollegrondsgroentenet. De broccolioogst is inmiddels voorbij. Dinsdag vond daarom de seizoensevaluatie plaats met telers van de gewasgroep broccoli van LTO.

Bakker: 'De telers kijken terug op een gek seizoen. De broccoli werd eerder geplant dan gemiddeld en vervolgens kwam de koude maand maart. Veel broccoli moest worden afgedekt en heeft als gevolg daarvan schade opgelopen. Die schade ontstaat doordat vliesdoeken vastvriezen en gaan klapperen door de wind. Het ene ras is daar gevoeliger voor dan het andere.'

Droge zomer

Vervolgens kwam de droge zomer. 'Er ontstonden grote verschillen in kwaliteitsniveaus en oogstpercentages' vertelt Bakker. Telers maakten hoge kosten aan arbeid en beregening. 'Door de droogte kwamen de telers haspels tekort en ontstonden er meer verschillen in percelen dan anders met op sommige plekken meer wildval.' Ook de schimmelziekte alternaria kwam eind augustus, begin september veelvuldig voor.

Gemiddeld is er 10 ton broccoli per hectare van het land gehaald. De herfst heeft daarin veel goedgemaakt na een matig voorjaar en een matige zomer, is de conclusie van de telers. 'In de herfst zijn mooie oogstpercentages gehaald. Zo goed, dat de schade door allerlei eerdere problemen teniet is gedaan.'

Nettoresultaat

De meeste telers hebben daardoor een prima nettoresultaat geboekt. De meeste broccoli wordt via contracten verhandeld. Een klein deel gaat via de vrije handel. Op dit moment komt er nog broccoli uit de koelcel van Nederlandse telers.

Bij de telers bestaat zorg over de toenemende kwaliteitseisen van afnemers. Bakker: 'Als broccoli maar een klein beetje geel is, wordt deze al afgekeurd. Tel daar de toenemende teelteisen vanuit bijvoorbeeld Milieukeur bij op. Broccoli telen wordt een steeds grotere uitdaging. De grens hieraan is eigenlijk wel bereikt. Telers hebben hiermee te dealen, want er is nog een overaanbod. 'Voor jou een ander', zeggen de supermarkten dan.'

Spanje

De broccoliteelt begint gewoonlijk eind mei, begin juni en stopt half oktober. Volgens Bakker kan broccoli wel langer worden geoogst, maar het aanbod loopt langzaam af. Supermarkten schakelen hierdoor over op Spaanse broccoli. De teelt van bloemkool loopt nog wel enkele weken door.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer