Correcte opkweek belangrijk bij vroege broccoli

Vroege broccoli luistert heel nauw naar een correcte opkweek om vroegtijdig opschieten te vermijden. Dit blijkt uit onderzoek van het Belgische onderzoek- en adviesbureau Inagro.

Correcte+opkweek+belangrijk+bij+vroege+broccoli
© Haijo Dodde

In de proef zijn twaalf rassen vergeleken. Alle cultivars, met uitzondering van Green Magic (Sakata) gaven een zeer goede kwaliteit. De kwaliteit was beter bij de latere rassen. Naar individueel stukgewicht noteerden de nieuwe rassen Babilon (Clause) en Beachy (Syngenta) de beste resultaten.

In vergelijking met de referentie Ironman (Seminis) lijken ook de vroege rassen Malibu (Bejo) en CLX 3575 (Clause) alsook de latere rassen Larsson (Rijk Zwaan), en Triton (Sakata) beloftevol. Het vroege Kuba (Clause), Eos (Sakata) en het latere Parthenon (Sakata) bevestigden hun goede resultaten uit het verleden.

De vroege cultivar Green Magic (Sakata) viel met veel boorders en weinig Flandria-kolen tegen. Het vroege Aquiles (Sakata) scoorde dit jaar wel goed, maar geeft een lager stukgewicht.

Bemesting

Deze proef werd gezaaid op 8 februari in 4 centimeter perspotten. Vervolgens werd er op 3 april geplant. Er werd 600 kilo patentkali per hectare toegediend. De stikstofbemesting bestond uit 500 kilo ammoniumnitraat per hectare, toegediend als bandbemesting tijdens het planten.

Later in het groeiseizoen werd er 500 kilo kalknitraat per hectare bijbemest op basis van advies. Extra besparen op de stikstof in deze teeltperiode is niet zinvol, omdat zonder problemen een nateelt kan worden verbouwd dat het teveel perfect kan opnemen.

Acryldoek

Na het planten werden de kolen afgedekt met acryldoek tot 22 mei. De planten hadden tegen eind mei veel bladmassa ontwikkeld. Kort voor de oogst werd er één maal beregend. De koolvorming verliep in optimale omstandigheden. De oogst begon op 23 mei en eindigde op 20 juni.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer