Wagenings+team+scoort+met+visie+op+voedselsysteem+in+2050
Nieuws
© Han Reindsen

Wagenings team scoort met visie op voedselsysteem in 2050

De Wageningse onderzoekers Imke de Boer en Evelien de Olde zijn met hun team een van de tien finalisten van de internationale Food System Vision Prize. Deelnemers aan deze wedstrijd moeten een visie formuleren op een gezond voedselsysteem.

De Food System Vision Prize is een initiatief van de Amerikaanse Rockefeller Foundation en de partners SecondMuse en OpenIDEO. Duizenden organisaties over de hele wereld konden zich inschrijven door een visie te formuleren op een gezond en regeneratief voedselsysteem in een regio naar keuze voor het jaar 2050.

Ruim 1.300 teams deden mee, toen de prijsvraag in november 2019 van start ging. In maart werden 76 teams geselecteerd, waaronder de Wageningse teams van De Boer en De Olde (leerstoelgroep Dierlijke Productiesystemen) en Marian Stuiver (Environmental Sciences Group). Zij kregen de kans om hun visie verder uit te werken.


Prijzengeld

De tien finalisten gaan in de volgende en laatste fase van drie maanden, ook wel de 'virtual acceleration fase' genoemd, hun visie aanscherpen en uitrollen. De 'Top visionaries' worden in december bekendgemaakt. Elke finalist komt in aanmerking om een 'Top Visionary' te worden en een prijs van 200.000 dollar te ontvangen.

De Boer en De Olde zijn vereerd: 'We zijn ontzettend blij dat zo'n integrale visie, die we samen met inspirerende mensen uit het veld hebben ontwikkeld, heeft gewonnen. Echt heel gaaf!'


Visie uit het veld

De visie van het team De Boer/De Olde heet 'Re-rooting the Dutch Food System; from more to better' en omvat een herontwerp van het Nederlandse voedselsysteem. In het nieuwe systeem wordt gezond voedsel voor iedereen geproduceerd met respect voor planeet, mensen en dieren. Dit houdt bijvoorbeeld in dat akkerbouwers in 2050 meerdere gewassen tegelijk op een perceel verbouwen in strokenteelt en dat varkens en kippen alleen nog biomassa eten die niet geschikt is voor menselijke consumptie.

Plantaardig en gezond voedsel is aantrekkelijk, makkelijk toegankelijk en een logische keuze. Nederlanders eten meer lokale en plantaardige producten. Reclames op frisdranken en andere producten met lege calorieën zijn verboden. Ook hebben alle huizen zonnedaken of groene daken. Economische welvaart wordt in 2050 gemeten aan de hand van het bruto maatschappelijk product in plaats van het bruto nationaal product.


Boeren

Onder leiding van De Boer en De Olde werkte een team van boeren, vertegenwoordigers van natuur- en landbouworganisaties en Wageningse wetenschappers aan deze visie. Een herontwerp van het voedselsysteem is volgens de initiatiefnemers alleen mogelijk als alle actoren in het voedselsysteem hun steentje bijdragen.Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer