Kennis+agro%2Decologie+moet+naar+praktijk
Nieuws
© Jorg Tönjes

Kennis agro-ecologie moet naar praktijk

De toekomst van de landbouw is circulair, gebruikt minder chemische gewasbescherming en heeft meer biodiversiteit. De Boerderij van de Toekomst speelt hierop in en geeft een beeld van de ontwikkeling van de landbouw in de komende vijf tot tien jaar.

De Boerderij van de Toekomst bij WUR Open Teelten in Lelystad legt de verbinding tussen praktijkonderzoek en de teelt. De projectleiders Pieter de Wolf en Wijnand Sukkel presenteerden donderdag de nieuwe ontmoetingsplek voor agro-ecologische kennis.

Volgens De Wolf is het praktijkveld (Fieldlab) de plaats om de landbouw van de toekomst te testen en uit te dragen: 'Veel boeren doen al ervaring op met rijpaden, strokenteelt, precisielandbouw en gebruiken minder energie en chemie. Wij nodigen hier op het Fieldlab de hele keten van landbouw en overheid uit om mee te praten. Boeren kunnen dit niet alleen doen.'


Keiharde voorwaarde

Volgens Sukkel is een plantaardige landbouw mogelijk die de bodem niet uitput, een nulemissie heeft, energieneutraal is en daarbij maximaal 20 procent meerkosten maakt. Dit rendabel houden van de teelt is een keiharde voorwaarde voor het succes. Sukkel: 'Op het boerenbedrijf is het dan de grootste uitdaging om de arbeidsefficiëntie hoog te houden.' Nieuwe technieken passen daarbij.

De maatschappij krijgt volgens Sukkel een mooier en diverser landschap met meer biodiversiteit. 'Wij vinden in deze strokenteelt twee tot vier keer zoveel biodiversiteit dan in een monocultuur.'

Weer

 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  25 %
Meer weer