Duitsland zet hervorming EU-landbouw in gang

De Duitse landbouwminister Julia Klöckner wil dit najaar met een conceptvoorstel komen voor de Europese landbouwhervormingen. Het afronden van die plannen in 2020 acht zij niet haalbaar.

Duitsland+zet+hervorming+EU%2Dlandbouw+in+gang
© Europese Unie 2020

Duitsland is de komende zes maanden voorzitter van de Europese Unie. Daarmee is Klöckner in die periode de voorzitter van de Europese Raad van landbouwministers. Tijdens een persconferentie op 20 juli verklaarde de bewindsvrouw dat ze haar voorzitterschap ten volle wil benutten.

'In oktober wil ik een akkoord op hoofdlijnen hebben over hoe de landbouwhervorming eruit zal zien', zegt Klöckner. Ze erkent dat een akkoord met 27 lidstaten 'compromissen vereist'.


De hervormingen ingegeven door de boer-tot-bordstrategie van de Europese Commissie moeten de basis vormen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de EU na 2020. Het was al duidelijk dat de deadline daarvoor niet wordt gehaald. Afgesproken is dat er tot 2023 een overgangsperiode komt.


Regionale productie

Het motto voor het Duitse voorzitterschap van de EU is 'Samen Europa weer sterk maken'. Naast de landbouwhervormingen wil Klöckner in de komende zes maanden werken aan een versterking van het Europese voedselsysteem. De coronapandemie onderstreept volgens de Duitse minister het belang van regionale productie- en toeleveringsketens. Ze vindt dat moet worden voorkomen dat voedselproductie uit Europa verdwijnt naar landen met lagere productienormen.Daarnaast moet de landbouwraad met suggesties komen voor de implementatie van de boer-tot-bordstrategie. De eerste besprekingen daarover onder het vorige Kroatische voorzitterschap hebben al aangetoond dat de kwestie van duurzame voedselzekerheid in de EU een sleutelrol zal spelen.

Voor Klöckner is ook een Europees gestandaardiseerd label voor dierenwelzijn en voedselkeuze een belangrijk streven. Zij wordt hierin gesteund door landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski. Klöckner benadrukte dat dierenwelzijn 'steeds belangrijker wordt voor consumenten'. Ze wil de Europese consumenten de garantie geven dat de hogere prijs die zij daarvoor betalen ook ten goede komt aan hogere welzijnsnormen voor dieren.


Europees voedsellabel

Ook een Europees voedsellabel staat hoog op de agenda van Klöckner. Dit moet consumenten helpen bij het doen van duurzame en gezonde aankopen en voedselverspilling tegengaan.

De Europese landbouwraad vond maandag 20 juli plaats in de schaduw van de EU-top over de meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds. Tegen Duitse media zei Klöckner dat het resultaat van de onderhandelingen in de komende maanden over de landbouwhervorming van de EU zal afhangen van het beschikbare GLB-budget.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer