Judoka wordt boerin

Larissa Groenwold groeide op als dochter van een melkveehouder in het Drentse De Punt. Ze was een talentvolle judoka die in de afgelopen jaren de nodige prijzen won. Maar door een blessure zit judo op hoog niveau er voor haar niet meer in. Groenwold wordt nu geen olympisch kampioen, maar boerin. En ook dat is topsport.

De switch van topsporter naar boerin was voor Groenwold een logische stap. 'Ik heb altijd met veel liefde en passie mijn sport uitgeoefend. Maar die passie voel ik ook voor dit bedrijf met zijn vee en weilanden. Ik ben nu vooral in de weekenden hier om mijn vader te helpen en diverse handelingen en werkzaamheden beter in mijn vingers te krijgen. Zo stap ik langzaam maar zeker in', zegt ze.

'Ik begin in Wageningen nog aan een masteropleiding Biosystems Engineering. Dat kan nu nog omdat mijn ouders niet per direct de boerderij willen overdragen. Daarvoor zijn ze nog te jong en te enthousiast aan het werk.'


Judo centraal

Groenwold ziet veel overeenkomsten tussen topsport en het runnen van een melkveebedrijf. 'Met beide ben je 24/7 bezig. Jarenlang heeft judo centraal gestaan bij alles wat ik deed. Straks zal dit melkveebedrijf dat zijn. Als boer heb je bepaalde werkzaamheden die je als trainingen kunt zien. Dus activiteiten in en om de boerderij waarin je jezelf steeds verder wilt ontwikkelen en verbeteren.'

De Drentse boerin weet uit ervaring dat niet alleen een topsporter, maar ook een melkveebedrijf blessuregevoelig kan zijn. 'Je hebt met vee te maken en dat kan natuurlijk altijd een blessure oplopen die gevolgen heeft voor het dier en het bedrijf. Bijvoorbeeld een koe met een gebroken poot. Dat is erg vervelend voor het dier en de boer. Maar het kan natuurlijk ook een mechanisch probleem zijn op de boerderij. Dan staat het bedrijf wel even stil. Daar moet je dan als boer ook mee om weten te gaan.'

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer