Nevelinstallatie+zorgt+voor+beter+klimaat+aardbeien
Nieuws
© JB Groep

Nevelinstallatie zorgt voor beter klimaat aardbeien

Dutch Berries in het Gelderse Zuilichem test in de teelt van aardbeien een nevelinstallatie van JB Groep uit Honselersdijk. Dit zorgt voor een beter groeiklimaat.

In september 2018 werd de grootste aardbeienkas van Nederland officieel geopend. Deze kas van Dutch Berries was destijds 20 hectare groot en had ruimte voor 2 miljoen planten. Nog geen twee jaar later heeft het bedrijf 4,5 hectare kas bijgebouwd op een aangrenzend stuk grond.

In de bijgebouwde kas is ook ruimte om innovatieve experimenten uit te voeren. Op het nieuwgebouwde deel is bijvoorbeeld een proef gestart met het bevochtigen van de teelt via een nevelsysteem van JB Groep. Deze hogedruknevelinstallaties zijn speciaal ontwikkeld voor de tuinbouw.

In april van dit jaar is JB Groep begonnen met het aanleggen van de nevelinstallatie bij Dutch Berries. De installatie is op maat gemaakt. Het doel is om de luchtvochtigheid hoog te houden en de temperatuur met 6 graden Celsius te laten zakken. Sinds de eerste week van mei zorgt 0,4 liter vocht per vierkante meter voor een lagere temperatuur.


Vruchtontwikkeling

Aardbeien en andere gewassen groeien minder hard of hebben een lagere vruchtontwikkeling bij aanhoudende droogte en warmte. De nevelaars zorgen dat de gewenste temperatuur en luchtvochtigheid in de kas worden bereikt. Daarmee zijn de aardbeienplanten beter bestand tegen extreme omstandigheden en dat komt de kwaliteit van de teelt ten goede.

In het eerder gebouwde gedeelte van de aardbeienkas geeft Dutch Berries nog via de ouderwetse manier water, waardoor JB Groep de veranderingen in groei tussen beide teelten goed kan vergelijken. Zodra de test is afgerond, deelt JB Groep de resultaten via Jbgroep.nl.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / -1°
  10 %
Meer weer