Grote+verschillen+bij+doordragende+aardbeienrassen
Nieuws
© Haijo Dodde

Grote verschillen bij doordragende aardbeienrassen

Aardbeienrassen die doordragen, laten grote verschillen zien op het gebied van opbrengst, sortering en Brix-score. Dat blijkt uit een proef van het Belgische onderzoeksinstituut Inagro.

In de aardbeiteelt genieten doordragers steeds meer interesse door hun lange en continue productie. Het ruime rassenaanbod maakt de keuze voor een geschikte doordager niet gemakkelijk.

Inagro voerde daarom in 2019 een demonstratieve rassenproef uit op de stellingen onder regenkap. De rassen Murano, FF1604, Malling Champion, Verity en Bravura (vroeger 08-06-10) werden vergeleken. Onderzoekers zagen grote verschillen tussen deze rassen.

Op 29 maart plantte Inagro de rassen op de stellingen onder een regenkap. Op 6 juni konden de eerste vruchten worden geplukt. Gedurende de hele teelt volgden onderzoekers het oogstverloop en de sortering. Ook de hardheid en Brix-score van de vruchten werden op verschillende tijdstippen gemeten.

Opbrengst

De rassen verschilden sterk in hun opbrengst. Murano (minitrayplanten) behaalde een opbrengst van 9,5 kilo per meter, gevolgd door Malling Champion (trayplanten) met 9,0 kilo per meter. Malling Champion had een erg hoge tweede oogstpiek en het minst continue oogstverloop in vergelijking met de andere rassen.

Bravura (A-planten) had een opbrengst van 8,5 kilo per meter en Verity (minitrayplanten) haalde 8,0 kilo per meter. FF1604 (A-planten) had de laagste opbrengst (5,1 kilo per meter). Dat was volgens Inagro te wijten aan het zwakke plantgoed.

Sortering

De sortering verschilde sterk tussen de rassen. Verity had de beste sortering met 82 procent klasse I-vruchten en 14 procent klasse II-vruchten. Bravura had ook een goede sortering met 78 procent klasse I-vruchten en 14 procent klasse II-vruchten.

Malling Champion had de slechtste sortering met 69 procent klasse I-vruchten en 24 procent klasse II -vruchten, maar kon dit goedmaken met zijn hoge totaalopbrengst. FF1604 en Murano hadden een gelijkaardige sortering met 71-73 procent klasse I-vruchten en 20 procent klasse II-vruchten.

Brix-score

Gedurende de hele teelt tekende FF1604 voor de hoogste Brix-scores, behalve op het einde van de pluk, waar het eerder gemiddeld scoorde. Verity scoorde vaak het laagst in Brix-score. Malling Champion had vaak de hardste vruchten, gevolgd door Bravura.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer