Effecten+verduurzaming+noordelijke+provincies+nog+vaag
Nieuws
© Laurens Eggen

Effecten verduurzaming noordelijke provincies nog vaag

De drie noordelijke provincies zijn erg actief om verduurzaming van de land- en tuinbouw te stimuleren, maar de effecten daarvan zijn moeilijk meetbaar. Dat zegt de Noordelijke Rekenkamer in een rapport over dit onderwerp.

De drie noordelijke provincies stimuleren ecologische verduurzaming van de landbouw via subsidies en specifieke maatregelen. Het gaat dan om thema's als natuurinclusieve landbouw, biologische landbouw, kringlooplandbouw en duurzame energie op het boerenbedrijf of vermindering van emissies. Het (maatschappelijke) effect daarvan is echter moeilijk te bepalen, stelt de Rekenkamer.

In het onderzoek, dat de periode 2012-2018 beslaat, heeft bijvoorbeeld provincie Fryslân niet vastgelegd en gemonitord welke subsidie-uitgaven specifiek voor ecologische verduurzaming zijn. 'Daardoor is er ontoereikend zicht op de resultaten van duurzaamheidsprojecten', aldus het rapport.


Concretere doelen

'In Groningen monitort de provincie projecten niet op detailniveau, terwijl dit de provincie wel waardevolle effecten op beleidsniveau zou kunnen opleveren.' Volgens de Rekenkamer is juist op projectniveau wel al vast te stellen wat het effect van verduurzaming is.

De ambities van de provincies op het gebied van verduurzaming zijn niet gering, maar het zou al verbeteren als de uitgangspunten van tevoren helder worden geformuleerd, zegt directeur Linze Schaap van de Rekenkamer. 'Je moet dan wel veel concreter worden over het beoogd resultaat. Dat de landbouw over 15 jaar bijvoorbeeld volledig biologisch moet zijn.'


Keuzes maken

Schaap realiseert zich dat dit soort doelstellingen nog niet zo makkelijk zijn te formuleren. 'Het vergt politieke afwegingen. De samenstelling van de Provinciale Staten is gevarieerd, dat maakt het lastig kiezen tussen ecologische en economische duurzaamheid.'

Tegelijk vindt de Rekenkamer dat provincies ook wel eens wat meer mogen doorpakken. Schaap noemt als voorbeeld een project dat het behoud van de grasmat stimuleert. 'Uit het project bleek dat het zowel economische als ecologisch verstandiger is die grasmat te laten liggen. Ondanks dat dit een succesverhaal is, komt er dan toch geen vervolg op. Terwijl veel meer boeren dit zouden kunnen oppakken.'


Beperkingen

Een woordvoerder van provincie Drenthe stelt dat het rapport ook beperkingen kent:

'De periode waarover wordt gerapporteerd ligt al weer even achter ons. De laatste jaren zijn de ontwikkelingen snel gegaan en zijn we volop bezig met het stimuleren van verduurzaming.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer