Kubota+met+Microsoft+naar+de+top
Achtergrond
© Frits Huiden

Kubota met Microsoft naar de top

Kubota bestaat 130 jaar. Het merk transformeert zich de laatste jaren van een onbekende tot een belangrijke speler in de Europese landbouw. Onlangs kondigde Kubota een trekker van boven de 200 pk, een grote zescilinder motor en een samenwerking met Microsoft aan.

Kubota was al langer een gigant in de bouw, tuin- en parktechniek en de productie van waterleidingen. Nog altijd draagt de 2,5 tons minigraver het meest bij aan de omzet. Sinds de overname van Kverneland in 2012 wordt het Japanse bedrijf ook in de westerse landbouw serieus genomen, zelfs door grote merken als CNH, Agco en John Deere.

De Kubota M8 komt voorlopig niet naar Europa. De trekker is niet geschikt voor dit continent.
De Kubota M8 komt voorlopig niet naar Europa. De trekker is niet geschikt voor dit continent. © Kubota

Niet eens om het huidige gamma of dealernetwerk, maar vooral om de slagkracht van Kubota. Het concern telt 40.000 medewerkers, 21 fabrieken en er is een totale omzet van ruim 16 miljard euro. 20 procent van deze omzet komt van de waterleidingdivisie en 80 procent van machinedivisies waarvan een derde met landbouw en motoren wordt verdiend. Ter vergelijking; Claas zet 4 miljard euro om, John Deere 33 miljard euro.

We willen net als in Frankrijk aansluiten bij de Nederlandse top

Jean-Jacques Harmand en Gérard Danibert, managers Kubota

Eerste luxe trekker

Kubota toonde al wat van zijn kunnen. In 2015 werd een nieuwe trekkerfabriek in het Franse Duinkerke neergezet en kwam de M7 op de markt. Kubota's eerste echt westerse en luxe trekker. De grootste stand op de Franse beurs Sima dat jaar was dan ook van Kubota.

De fabrikant introduceerde vorig jaar de M8 die wordt gebouwd door Versatile/Buhler in Canada. Het kan Kubota's eerste trekker boven de 200 pk worden in Europa. Hij beschikt immers over een Stage V Cummins motor. Export- en general manager Jean-Jacques Harmand van de verkoopafdeling in de Benelux en collega Gérard Danibert, sales- en marketingdirecteur bij Kubota Europa, temperen de verwachtingen.

'De M8 komt voorlopig niet naar Europa. Hij is echt bedoeld om te trekken, maar niet geschikt voor de veeleisende Europese boer. De M8 tilt bijvoorbeeld 7 ton in de hef, terwijl onze M7 al 9 ton tilt.'

Het Canadese Buhler/ Versatile is eigendom van het Russische Rostselmash. De kans dat de Russen de trekker alsnog op de Europese markt brengen, acht Harmand klein. 'Het kan dat de trekker ooit in Rusland en Oost-Europa verschijnt, maar ik geloof niet dat ze hem in West-Europa kunnen slijten.'

Doorgaan op de ingeslagen weg

Of een 'Europese' M8 ook de nieuwe zescilinder Kubota-motor krijgt, blijft onzeker. 'We kennen de eigenschappen van de motor nog niet. Het ligt voor de hand, maar wellicht is hij beter geschikt voor stationaire apparaten.'

Voorlopig wil Kubota vooral doorgaan op de ingeslagen weg, vertellen Harmand en Danibert. De wens is om net als in Frankrijk, waar Kubota de nummer 6 op de ranglijst van trekkerverkopen is, ook in Nederland aan te sluiten bij de top. 'We kennen de Nederlandse markt nu inmiddels goed. Maar we moeten ook realistisch zijn.'

De M7 is Kubota’s eerste echt Europese trekker. Kubota bouwde een fabriek in het Franse Duinkerke.
De M7 is Kubota’s eerste echt Europese trekker. Kubota bouwde een fabriek in het Franse Duinkerke. © Frits Huiden

Het bedrijf heeft nu zestien dealers via een franchise formule.' Van deze dealers zijn er veertien full-liner. We gaan geen eigen dealervestigingen beginnen. Natuurlijk ontberen we die zware trekker tussen de 200 en 250 pk nu. Dealers als Qtrac in het Noorden hebben het daar zwaar mee. Door het full-linerschap kunnen ze toch omzet maken met een werktuig of een zitmaaier.'

Harmand en Danibert denken dat de nieuwe M6002 een verkoopimpuls geeft. In 2019 verkocht Kubota in Nederland zo'n veertig trekkers en behoort daarmee tot de hekkensluiters. Behalve een zware trekker heeft Kubota niet veel op zijn verlanglijst. De missie om full-liner te zijn, is geslaagd volgens beide mannen. 'De werktuigen van Kverneland zijn er in het oranje. Via Tobroco hebben we zelfs een minishovel en verreikertje in die kleur.'

Microsoft helpt Kubota

Recent ging Kubota samenwerken met Microsoft om een onderwijs laboratorium voor kunstmatige intelligentie (AI) op te zetten. Productontwikkelaars van Kubota kunnen hier trainen in AI-technieken. Kubota gaat daarvoor zijn IT-infrastructuur omzetten naar Microsofts cloudplatform Azure.

Kubota werkt aan een zescilinder motor met een vermogen van maximaal 300 pk.
Kubota werkt aan een zescilinder motor met een vermogen van maximaal 300 pk. © Frits Huiden

De kennis hieruit wil Kubota gebruiken voor de eigen bedrijfsprocessen. Het is waarschijnlijk dat we in de landbouw straks een stukje van Microsoft terugzien. En misschien wel heel dichtbij, geven de heren aan. 'De Kverneland-locatie in Nieuw Vennep is aangewezen als Kubota's Innovation Center Europe.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  70 %
Meer weer