Krukasspitter+van+eigen+bodem
Achtergrond
© Frits Huiden

Krukasspitter van eigen bodem

Soms stappen nieuwe merken in nichemarkten die je niet direct verwacht. Neem de krukasspitmachine. Door al zijn draaiende delen en onderhoudsbehoefte naar de achtergrond verdreven door de roterende spitmachine. Merken als Imants, Farmax en Farmtec zijn er zelfs de strijd met de ploeg mee aangegaan.

Toch blijft er ruim plaats voor de krukasspitmachine, zeker als de nadelen worden aangepakt. Mechanisatiebedrijf P. van Eijzeren in het Zeelandse Borssele begon met een nieuw merk krukasspitter. 'Wij willen hier niet mengen, maar de grond echt omleggen. Dan moet je toch een krukasspitmachine hebben', legt verkoper Pim van Eijzeren uit. Het bedrijf is naast dealer van Grimme, Case IH en JCB altijd dealer van een krukasspitter geweest.

Veel bekende krukasspitters op de markt zijn van Italiaanse komaf, zoals Gramegna, Celli en Selvatici. 'Wij konden in de huidige merken niet de kwaliteit en wensen vinden die volgens ons pasten in de Nederlandse markt. In 2016 bouwden we het eerste prototype van onze eigen spitmachine, toen nog onder de naam PvE. Nu zijn er inmiddels al 25 tot 30 van verkocht. Dit jaar worden er 10 gebouwd onder de nieuwe naam Fentum', zegt Van Eijzeren.


Belangrijkste kenmerken

Belangrijkste kenmerken van zijn het zo open mogelijke frame voor zo min mogelijk verstoppingen. Een automatisch smeersysteem mag niet ontbreken. Deze hoeft niet meer achteraf te worden opgebouwd, maar is geïntegreerd in het frame. Dit tackelt een van de belangrijkste nadelen van een krukasspitter: de vele lagers om te smeren.

Wij willen grond niet mengen, maar echt omleggen

Pim van Eijzeren, verkoper van mechanisatiebedrijf P. van Eijzeren


Alle spaden zijn exact even lang en breed voor een gelijkmatige loop. De spades worden naar eigen wens en specificaties gegoten bij een ander bedrijf. Bij de tandwielkast is er dus geen bredere spade dan over de rest van de werkbreedte.

Aangezien 90 procent van de spitmachines als een combinatie met een fronttank, kopeg of zaaimachine wordt geleverd, zijn er een middenhef en hefarmen aan de zijkant te krijgen. De hefarmen maken de machine iets breder, maar ook lichter dan een middenhef.


Compleet Nederlandse bouw

Kenmerkend is de Nederlandse bouw. Zelfs de aandrijfkast en tandwielen worden zelf gemaakt. De eerste spitmachines worden inmiddels alweer ingeruild en gereviseerd voor de volgende koper.


Ingeruilde machines worden alweer gereviseerd voor de volgende koper.
Ingeruilde machines worden alweer gereviseerd voor de volgende koper. © Frits Huiden

De prijs voor een 3 meter brede versie is 37.000 euro en het maximaal over te brengen vermogen is 250 pk. Daarnaast is er ook een 3,5 meter brede versie. Een aantal Nederlandse dealers is actief met de Fentum. Maar Van Eijzeren zal ze voorlopig zelf in bedrijf stellen.


Uitbreiding met andere machines

Het merk is al uitgebreid met andere machines dan de spitmachine. Zo is er een zwadopnamebek die aan een aardappelrooier is te monteren, om deze ook in bijvoorbeeld de uienoogst te gebruiken. En er is een hydraulische hefinrichting ontworpen die op een Kverneland CLI-voorzetwoeler past.

Door de korte lijnen en alle bouw in eigen beheer, kan Van Eijzeren zijn gamma snel aanpassen of uitbreiden zodra de markt daarom vraagt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer