Spitten+of+ploegen+voor+hogere+opbrengst%3F
Nieuws
© farmax

Spitten of ploegen voor hogere opbrengst?

Geeft spitten een hogere opbrengst dan ploegen? De eerste resultaten bij een proefveld bij Martin Merker in het Duitse Steinfurt lijken positief als het gaat om gewasontwikkeling.

'Direct na het zaaien was al zichtbaar dat spitten het ontkiemen bevordert', geeft Merker aan. Binnenkort wordt bij het oogsten de opbrengst geregistreerd. Daarnaar volgt onderzoek naar de voederwaarde. De proef vindt op kleigrond plaats. Op het geploegde proefveld zijn vier bewerkingen uitgevoerd. En op het gespitte proefveld slechts twee.

Martin Merker vertelt hierover: 'In de toekomst wil ik naar één bewerking: spitten, zaaibedbereiding en direct zaaien. Op deze redelijk zware grond moet je het aantal bewerkingen beperken om verdichting tegen te gaan. Het resultaat van verdichting zie je direct terug als opbrengstderving'.

Verschillen

De Fachhochschule Osnabrück en fabrikant FarmaX werken samen in meerdere onderzoeksprojecten. Bij de afdeling 'Agrar- und Lebensmittelwirtschaft' bestaat belangstelling voor landbouwkundig onderzoek om de verschillen tussen spitten en ploegen meetbaar te maken.

Bovendien wordt spitten in Duitsland veelvuldig toegepast in akkerbouw en loonwerk. Op de komende Agritechnica presenteert FarmaX de resultaten van deze veldproeven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  13° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 1°
  80 %
Meer weer