Nieuw sperma-winstation Klasse Ki klaar voor export

Ruim tweehonderd beren vinden ieder hun eigen plekje in het nieuwe sperma-winstation van Klasse Ki in Son. Door een overeenkomst met DanBred in 2018 werd de bouw van dit nieuwe station mogelijk. Hiermee stellen Klasse Ki en DanBred de spermavoorziening in binnen- en het verre buitenland veilig, aldus directeur Stefan Derks van Klasse Ki.

Nieuw+sperma%2Dwinstation+Klasse+Ki+klaar+voor+export
© Studio Van Assendelft

Waarom een nieuw station?

'Omdat er in binnen- en buitenland een stijgende vraag is naar de DanBred-zeugen en Duroc-eindberen. Daardoor hebben we meer ruimte nodig voor de huisvesting van de KI-beren. Tegelijk nemen de eisen aan de huisvesting van de beren en aan de gezondheidsstatus van het KI-station toe. Daarbij is dit KI-station van belang voor de export van DanBred-sperma over de hele wereld.'


Wat is er veranderd voor de beren?

'Die lopen straks op een strooiselbed van 30 centimeter dik. Dat zal beter zijn voor hun welzijn. Verder hebben we veel aandacht besteed aan het klimaat in de stal. De verse lucht komt binnen via grondbuizen die onder de stal doorlopen. Daarbij wordt die verse lucht verdeeld via inlaatventielen over de hele lengte van de stal. En de inhoud van de stal is heel groot. In de zomer blijft het hierdoor mooi koel en in de winter komt de lucht voorverwarmd binnen.'


Wat is er gedaan voor de gezondheidsstatus?

'De beren komen altijd van een bedrijf met de hoogste gezondheidsstatus. Ze komen dan eerst in de intro-stal. Tien dagen na aanvoer worden ze getest op alle ziekten. Daarmee weten we zeker dat er tijdens het transport en het einde van de quarantaine niets is gebeurd, ook al is die kans heel klein. We werken namelijk met ons eigen volledig geconditioneerde en hitte-behandelde transport.

'Pas als alle testuitslagen goed zijn, komen de beren na een drietal weken in het hoofdstation. Alle binnenkomende lucht in de hele stal en intro-stal gaat door luchtfilters. Daarbij werkt het ventilatiesysteem op overdruk. De kans dat er een PRRS-virus of andere ziektekiemen binnenkomen, is dus heel erg klein.'


Waarom is dit station van belang voor de export?

'Vanuit ons station is vers sperma binnen 24 uur bij onze afnemers over de hele wereld. Dat komt omdat we op Schiphol dagelijkse verbindingen hebben met alle landen wereldwijd. Dat is ook het grote voordeel van Nederland als exportland. De Deense luchthavens hebben geen dagelijkse verbindingen naar alle landen. Klasse Ki is dus van belang voor de distributie van DanBred-genen wereldwijd, zowel van de zuivere zeugenlijnen als voor de productie van DanBred Duroc beren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer