Wilco de Zeeuws ideaal: boeren in de natuur
Wilco de Zeeuw bouwt in Uden aan de natuurinclusieve streekboerderij BoerInNatuur. Hij combineert kleinschalige veeteelt met een voedselbos, waarbij de producten lokaal worden afgezet.
De Zeeuw is zaterdagmiddag rond het middaguur klaar met het zuivelen van yoghurt. Gisteren stond in het teken van de bessenpluk. 'De blauwe honingbes; vorstresistent, productief, gezond en vroeg rijp', zegt hij.
De Brabander wil 'verder gaan dan biodynamisch boeren'. Dat vertaalt zich in kippen die in een rijdende ren tussen fruitbomen scharrelen, koeien met kalveren aan hun zij en een voedselbos. Ook schapen en kalkoenen krijgen een plek.
Grote ambities
Drie jaar geleden streek De Zeeuw neer in buurtschap Slabroek, aan de rand van Uden. Zijn ambities zijn groot: een gemengde boerderij waar drie mensen hun inkomen uit halen. Ook de belangstelling groeit als kool: BoerInNatuur heeft een wachtlijst voor mensen die een paar weken mee willen lopen.
De teelt van bomen wordt belangrijk op minder goede gronden en als ontwikkelstap voor de biolandbouw
24 hectare grond is beschikbaar voor de ontwikkeling van het voedselbos en weidegrond. De ondernemer krijgt steun van het Fonds Natuurinclusieve Streekboerderijen. Via het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB) heeft hij 12 hectare agrarisch land omgezet in landbouwgrond met natuurdoelstellingen.
Uitdaging
Naast het verzamelen van meer kennis over de teelt ligt voor De Zeeuw de grote uitdaging in het uitbreiden van de verkoop en genoeg opbrengst van het land halen. 'Zeker de fruit- en notenbomen hebben nog een aantal jaren nodig om tot volledige productie te komen. Daarbij zal ongeveer de helft naar de vogels en dassen gaan.'
Zijn idealen reiken verder: 'Ik wil de natuur graag benutten om te boeren. Zoals we landbouwgrond geschikt maken voor natuur, zo kunnen we natuur biodiverser maken door er te boeren. De teelt van bomen wordt belangrijk op minder goede gronden en als ontwikkelstap voor de biolandbouw.'
Subsidie
Vanuit ZLTO begeleidt Tijmen Hoogendijk, samen met de Werkeenheid van het GOB, boeren die willen ondernemen met natuur. Wanneer zij gronden of interesse in gronden in het Natuurnetwerk Brabant hebben, kunnen zij een inrichtingsplan indienen en aanspraak maken op subsidie van het GOB.
Ondernemers kunnen grond inbrengen en laten afwaarderen tot óf natuurgrond óf landbouwgrond met een kwalitatieve verplichting voor natuur.
Afspraken
Het GOB vergoedt 85 procent tot de helft van de grondprijs. Daar staan afspraken tegenover die notarieel worden vastgelegd. Zo mag er geen gebruik meer worden gemaakt van drijf- en kunstmest of chemische gewasbescherming en moet de inrichting zo goed mogelijk bijdragen aan de natuurdoelstelling in het gebied.
Volgens Hoogendijk hebben deelnemende boeren en tuinders de intrinsieke motivatie om met natuur te willen ondernemen. 'Het is een mooie kans om meer grond te krijgen om het bedrijf te extensiveren of zelf de regie te nemen in natuurbeheer. Maar ook ondernemers die een opvolger klaar hebben staan, kunnen via deze weg hun gronden afwaarderen en het bedrijf dan met minder kapitaal verkopen.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6R 150 CommandPro (BS) #30129
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (HG) #63966
Gebruikt, P.O.A.
-
Kverneland Cultivator (geen schijveneg) Enduro (LH) #145291
Gebruikt, P.O.A.
-
Claas VOLTO 1320T
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Weer
-
Zondag10° / 5°5 %
-
Maandag12° / 8°70 %
-
Dinsdag11° / 6°70 %