Beddenteelt+HZPC+bij+hybride+aardappelveredeling
Nieuws
© HZPC

Beddenteelt HZPC bij hybride aardappelveredeling

HZPC experimenteert met hybride aardappelveredeling. In plaats van in ruggen teelt het verdelingsbedrijf ze in bedden.

Bij beddenteelt kunnen er meer planten per vierkante meter staan en is de controle over de grootte van de geoogste knollen beter. Wanneer de zaadjes sterk genoeg zijn, zaait HZPC ze rechtstreeks in de bedden. Dit maakt de hybride aardappelverdeling nog efficiënter. Eén van de gedachten van HZPC bij hybride aardappelveredeling is om de voedselzekerheid in gebieden die lastig zijn te bereiken, te vergroten.

Vooral voor landen die ver van de kust liggen, kan het lastiger zijn om over pootaardappelen te beschikken. Om deze landen toch structureel te voorzien van gezond voedsel, werkt HZPC aan aardappelen die groeien vanuit zaadjes. Aardappelen kweken vanuit zaadjes is mogelijk dankzij hybride aardappelveredeling.


Twee inteeltlijnen

Wat is een hybride aardappel? Ad Vrolijk, projectleider hybride aardappelen bij HZPC, legt het uit. 'Een hybride aardappel is een combinatie van twee inteeltlijnen die leidt tot een uniform product. De uiteindelijke knol ziet er precies hetzelfde uit als een traditionele aardappel, maar er zijn een paar grote verschillen in eigenschappen.'

Het grootste verschil is volgens hem dat het bedrijf hybride aardappelen zowel uit een knol als uit een zaadje kan telen. 'Een ander verschil is dat de kweker meer invloed kan uitoefenen op de eigenschappen die in de hybride aanwezig zijn.'


Resistenties

Omdat HZPC bij een hybride aardappel meer invloed heeft op de eigenschappen, kan het kweekbedrijf snel een ras resistent maken tegen een ziekte. Soms al binnen vier tot vijf jaar. Bij traditionele veredeling doe je hier gemiddeld zo'n tien jaar langer over. HZPC kan met de hybride aardappel dus sneller inspelen op de wensen van de klant.

HZPC zet nu een volgende belangrijke stap in de hybride aardappelinnovatie. Waar het bedrijf in de stap hiervoor nog hybride aardappelplantjes plantte op ruggen, is het nu tijd om te testen op bedden. Deze ontwikkeling gaat gepaard met belangrijke voordelen: meer planten per vierkante meter en meer controle over de grootte van de geoogste knol.


Beperkter aantal markten

HZPC verwacht niet dat hybride aardappelen de traditionele aardappelteelt op korte termijn gaat vervangen. Zo duurt het nog tot minimaal 2030 voordat HZPC een hybride aardappel op bestelling kan leveren. Ook is waarschijnlijk dat het aantal markten waar vraag is naar hybride aardappelen in eerste instantie beperkter is dan bij de traditionele.

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer