Urgentie ketensamenwerking varkenshouderij groeit

Covid-19 maakt meer samenwerking in de keten urgenter. Dat geldt voor de discussie met politiek en maatschappij, maar ook om te kunnen blijven bieden waar afzetmarkten om vragen.

Urgentie+ketensamenwerking+varkenshouderij+groeit
© Vion

John de Jonge, COO van de divisie Pork van Vion, was daar helder over tijdens het webinar dat woensdagavond werd gehouden met POV en Rabobank. 'We hebben een goede sector met dito bedrijven en infrastructuur, maar we hebben ook een aantal lastige discussies te voeren. Ik roep op tot een betere samenwerking tussen alle partijen om ons bestaan te rechtvaardigen.'

De slachterijbranche staat maatschappelijk onder druk en door de coronabesmettingen is die druk alleen maar groter geworden. 'En in het publieke debat wordt daar van alles bijgesleept waar de hele sector last van heeft.' Het gaat dan ook over diergezondheid, mest, de kringloopgedachte en bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden. 'We moeten draagvlak houden.'


Tegen elkaar uitgespeeld

In het politieke debat signaleert de Vion-directeur dat partijen in de keten tegen elkaar worden uitgespeeld. Om dat te voorkomen, pleit hij ervoor dat één organisatie één geluid afgeeft voor de hele keten. En dat dezer daarbij over data beschikt die de reactie kunnen onderbouwen. Zo bouwt Vion aan een blockchain, dat moet uitgroeien tot een marketingtool voor de hele keten.

Elke schakel moet zijn prijs hebben

Op de afzetmarkt van varkensvlees is sprake van een toenemende segmentatie en differentiatie. Om zo efficiënt mogelijk aan de specifieke vraag van klanten te kunnen blijven voldoen, is meer ketensamenwerking een vereiste, zo geeft De Jonge aan. Wanneer alles klopt, dan hoort een rendementsverbetering van 10 procent volgens hem tot de mogelijkheden.


Azië specifieker

Ook de vraag uit Azië wordt specifieker, geeft De Jonge aan. Als voorbeelden noemt hij Japan en Korea. Markten met een groeipotentie voor kwaliteitsvlees. Op voorwaarde dat het voldoet aan specifieke, geborgde eisen.

Voor de complementaire afzet blijft China belangrijk. Van elk geslacht varken gaat 9 à 10 kilo in de vorm van snuit, oren, staart en poten naar dat land.


Elke schakel z'n prijs

POV-voorzitter Linda Janssen onderkent de toegevoegde waarde van ketenvorming, waarbij haar zorg is dat ook de primaire producent in het succes deelt. 'Elke schakel moet zijn prijs hebben.'

Een keten is anders gedoemd om te mislukken, vervolgt De Jonge. Misschien moet Vion wel naar een open kostprijs met een plus, voegt hij daaraan toe. 'Het verdienmodel in de keten moet in ieder geval transparanter.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer