Dierenarts: 'Noodzaak Gezonde Partners voor boer ontbreekt'

Volgens projectleider en dierenarts Geart Benedictus draaien melkveebedrijven met succes op het concept Gezonde Partners. Toch eindigt het project. De tijd en het gevoel van urgentie ontbreekt bij deelnemende partijen.

Dierenarts%3A+%27Noodzaak+Gezonde+Partners+voor+boer+ontbreekt%27
© Het Hoge Noorden

Waarom is Gezonde Partners in 2015 van start gegaan?

'Binnen de melkveehouderij lukt het al decennia niet om de bedrijfsgebonden diergezondheid structureel te verbeteren. We krijgen het als sector niet voor elkaar om de beschikbare veterinaire kennis in de praktijk planmatig toe te passen. Daarom is het idee geboren om veehouder en dierenarts te verleiden tot een volwaardig partnerschap.'

We krijgen het niet voor elkaar om beschikbare veterinaire kennis in de praktijk planmatig toe te passen

Geart Benedictus, dierenarts en projectleider Gezonde Partners

Hoe ziet het partnerschap er in de praktijk uit?

'Het begint met het vaststellen van het doel door de veehouder. Die is daarin bepalend. Daar moet het juiste kengetal bij worden gezocht. Dat gebeurt samen met de dierenarts. Vervolgens wordt er een plan van aanpak gemaakt tussen de boer en de dierenarts om dat doel te halen.

'Beide partijen, al dan niet in nauwe samenwerking met de voerleverancier, gaan een overeenkomst aan. Een gezamenlijk doel kan bijvoorbeeld het verminderen van klinische mastitis, klauwaandoeningen, stofwisselingsstoornissen of kalversterfte zijn. Of het verbeteren van de vruchtbaarheid.'

Zijn de deelnemers goed voorbereid?

'Een samenwerking start met het verzoek van de melkveehouder aan de dierenarts voor een grondige, integrale analyse van het bedrijf. Deelnemende veeartsen hebben via de Faculteit Diergeneeskunde een nascholingscursus gevolgd. De praktijk leert dat het belangrijk is dat deelnemende partijen een persoonlijke klik hebben. Daardoor is advies een afspraak geworden.'


En wat zijn de resultaten in de praktijk?

'Gezonde Partners is succesvol als beide partijen erop vooruitgaan: in beloning, melkopbrengst, het terugbrengen van gezondheidsproblemen in de stal of werkplezier Dat is bijna overal het geval.'

Waarom stopt het concept Gezonde Partners dan?

'De absolute noodzaak voor de veehouder ontbreekt. We leiden in Nederland te weinig veeartsen op en ze hebben het allemaal hartstikke druk.

'Voor belangstellende veehouders en -artsen is er een 'gereedschapsbox' met daarin alle informatie die nodig is, zoals een handleiding en een voorbeeldovereenkomst. Er zijn ook plannen van aanpak gemaakt voor het verbeteren van klauw- en kalvergezondheid. Het concept blijft dus bestaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer