Brief+aan+Rutte+om+stigmatisering+vleessector
Nieuws
© John Claessens

Brief aan Rutte om stigmatisering vleessector

Premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten zijn door 27 organisaties in een brief opgeroepen in actie te komen tegen de stigmatisering van de landbouw. Ze zien met lede ogen aan hoe deze stigmatisering leidt tot bedreigingen en tot bezetting en brandstichting bij bedrijven.

De briefschrijvers verwijzen naar de recente brandstichting bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo op 28 mei. Ze zien een trend, waarbij het debat over de landbouwsector steeds radicaler wordt. De landbouwsectoren ervaren te weinig actie vanuit de politiek tegen het stigma over de landbouw. Ze roepen de premier en minister Schouten op om niet langer weg te kijken, maar zich hierover duidelijk uit te speken.


De organisaties die de brief ondertekenden, zijn bijna allemaal afkomstig uit de veehouderij en vleesketen. Onder meer de vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP, Argactie, de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, de Centrale Organisatie voor de Vleessector en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders ondertekenden de brief. De partijen zien dat bedreigingen en intimidatie tegen bedrijven in de landbouwsector aan de orde van de dag zijn. De 27 organisaties willen zich inzetten om verdere radicalisering te voorkomen en willen hierover in gesprek met de minister-president.


Toonaangevend

Volgens de partijen is de Nederlandse veehouderij wereldwijd toonaangevend op het gebied van grondstoffengebruik, dierenwelzijn, voedselveiligheid en duurzaamheid. 'De sector werkt dagelijks hard om consumenten in Nederland en daarbuiten van kwalitatief hoogwaardige dierlijke eiwitten te kunnen voorzien', schrijven de organisaties.

'Het belang van onze agro-foodketens als cruciale sector voor de voedselvoorziening blijkt in de huidige coronacrisis nog maar eens temeer. De afgelopen periode hebben onze ketens in de frontlinie -en zoals nu blijkt niet zonder enig risico voor de medewerkers zelf- ervoor gezorgd dat schappen in de winkels vanuit onze efficiënt georganiseerde keten gevuld bleven.'


Stelselmatig stigmatiseren

De goede reputatie van de sector staat volgens hen in schril contrast met het imago dat in eigen land wordt gecreëerd, waarbij sprake is van jarenlang stelselmatig stigmatiseren en demoniseren van de Nederlandse landbouw, visserij en ketenpartners.

'Door ongefundeerde uitlatingen van diverse NGO's en opzettelijke framing door sommige politieke partijen is een klimaat ontstaan waarbij vele partners in de landbouw in toenemende mate een radicaliserende druk ervaren. Er heerst een klimaat waar aanhangers van dergelijke partijen zich gesteund voelen door hun opinieleiders om de wet te overtreden en daarbij stallen bezetten, boeren en slachterijen bedreigen, inbraken plegen en branden stichten.'


Klik voor complete brief op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  75 %
Meer weer