Collectief herstelt 75 kilometer singel in Zuidelijk Westerkwartier

Landschapsbeheer Groningen en Collectief Groningen West willen voor 2022 75 kilometer elzen- en houtsingel herstellen in het Zuidelijk Westerkwartier. Ze zoeken hiervoor eigenaren die een singel willen laten herstellen.

Collectief+herstelt+75+kilometer+singel+in+Zuidelijk+Westerkwartier
© Persbureau Noordoost

Naast de cultuurhistorische en recreatieve waarde zijn de singels belangrijk voor de biodiversiteit, geven de organisaties aan. 'De laatste decennia is het houtsingellandschap onder druk komen te staan door functieverlies, intensivering van de landbouw en uitbreiding van bebouwing en bedrijventerreinen. Herstel van de singels is van belang om het karakter van het gebied te behouden en de biodiversiteit te bevorderen.'

Het project richt zich op verdwenen singels en bestaande singels die kunnen worden verbeterd. Er wordt gestreefd naar gesloten singels met verschillende soorten inheemse bomen en struiken.


Versterken besloten karakter

Dichte en gevarieerde singels versterken het besloten karakter van het gebied en zijn aantrekkelijk voor vogels, insecten en kleine zoogdieren. De singels worden voorzien van een raster om aantasting door vee te voorkomen.

Voorwaarden om als boer in het project te stappen, is dat de eigenaar geen beheercontract heeft voor singels vanuit het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer en er de afgelopen tien jaar geen gesubsidieerd herstel heeft plaatsgevonden. Bovendien moet de eigenaar minimaal vijf jaar voor de instandhouding van de singel zorgen.

Het project 'Herstel houtsingels in het Zuidelijk Westerkwartier' wordt gefinancierd door de provincie Groningen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer