Stofzuigende+boer+moet+Friese+houtwal+redden
Nieuws
© Tienke Wouda

Stofzuigende boer moet Friese houtwal redden

Noardlike Fryske Wâlden (NFW) wil meer houtwallen en elzensingels beheren tegen een hogere vergoeding. Het agrarisch collectief startte hiervoor onlangs de campagne 'Wat moai!' om donateurs te werven.

Jonge melkveehouders die tussen de koeien aan het stofzuigen zijn of met een plumeau een elzensingel schoonmaken. Posters in het gebied moeten de aandacht van de burger trekken voor het onderhoud dat boeren plegen om het landschap mooi te houden.

NFW telt 800 leden, onder wie 547 boeren die een vergoeding krijgen voor onderhoud aan boomwallen en elzensingels. Zij beheren zo'n 1.100 van de 3.600 kilometer aan elzensingels en houtwallen in de Noardlike Fryske Wâlden. Hiervoor moeten zij één keer in de vijf jaar een tussenkap uitvoeren en eens in de 20 tot 25 jaar volledige kap.

Roodstaart

'De vergoeding is niet kostendekkend', zegt NFW-voorzitter Albertvan der Ploeg. 'Wij willen ons landschap goed onderhouden, maar door de kostprijsverhoging die dat geeft, wordt dat steeds moeilijker.'
Volgens Van der Ploeg moet het bewustzijn bij de burger worden vergroot. 'Hier komen veel wandelaars vanwege het prachtige landschap. Onze eigen inwoners vinden het geweldig, maar ook gewoon. Deze actie is erop gericht om met andere ogen naar het landschap te kijken en meer waardering te krijgen voor de boer die het onderhoud pleegt', legt hij uit.
'Veel mensen zijn donateur van het Wereld Natuur Fonds, maar de natuur is zo dichtbij. De roodstaart is een bijzondere vogel die hier veel voorkomt. Wij hopen dat burgers dit meer gaan waarderen.'

Andere verdienmodellen

De vereniging heeft tevergeefs gezocht naar andere verdienmodellen voor het beheer van houtwallen. Ze startte vorig jaar het project 'Energie uit hout', waarbij het hout werd verwerkt tot pellets voor kachels. 'Maar de gasolie is te goedkoop en de arbeid te veel.'

Over hoeveel geld deze actie moet opbrengen, is de voorzitter voorzichtig. 'In ieder geval hopen wij voor de helft van de elzensingels en houtwallen een vergoeding te krijgen.' Dat ligt nu op een derde.
Wat Van der Ploeg vooral belangrijk vindt, is dat de onderhoudsvergoeding langdurig wordt. Nu kan het iedere zes jaar veranderen vanwege het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). 'Dit is een landschap met handicaps. We hebben geen grote percelen. Als er meer zekerheid komt over het onderhoud, kunnen we ook meer boeren hiervoor warm krijgen.'\

Volgens Van der Ploeg gaat de actie slagen. 'Inmiddels zijn de eerste donaties binnen. De media besteden er aandacht aan. En enkele posters zijn ook weggehaald', lacht hij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  50 %
Meer weer