Vlaamse+partij+wil+tijdelijk+verbod+op+klassieke+drainage
Nieuws
© Koos van der Spek

Vlaamse partij wil tijdelijk verbod op klassieke drainage

Het klassieke drainagesysteem moet worden vervangen door peilgestuurde drainage. Dat zegt de Vlaamse politieke partij Groen. Het is een van de tien opties om droogte te bestrijden.

'De voorbije decennia werden massaal drainages aangelegd om natte akkers sneller te kunnen bewerken. De overheid laat deze praktijk toe. Wij willen dat dit klassieke drainagesysteem wordt vervangen door een systeem van slimme irrigatie', aldus Groen in een tienpuntenplan om de droogte te bestrijden. De partij doelt op peilgestuurde drainages waarbij regenwater wordt afgevoerd naar regelbare putten en niet naar de sloot. Dit geeft boeren meer grip op de wateroverschotten in de winter en watertekorten in de zomer.

De partij is bezorgd omdat Vlaanderen steeds vaker met extreme droogte kampt. 'Moestuinen en akkers zijn al in het voorjaar kurkdroog, regenputten staan steeds vroeger leeg en op sommige plaatsen kwam er al geen water meer uit de kraan', klinkt het. Volgens Groen moet het tij dringend worden gekeerd, anders zijn de gevolgen dramatisch: landbouw, industrie en gezondheidszorg kunnen echt niet zonder water.


Bodempaspoort

Een ander werkpunt voor landbouw is het verbeteren van de bodemkwaliteit. Volgens Groen zal een gezondere bodem langer water vasthouden. Door de grond intensief te bewerken, gaat de kwaliteit achteruit. Zodra boeren minder ploegen, met lichtere machines werken en de bodem bedekken met groen, kan de bodem weer als een spons regenwater opnemen.

Boeren die zo werken, moeten volgens de partij door de overheid worden beloond. Anderen die het overwegen, verdienen een opleiding. Verder wil Groen dat er een bodempaspoort komt om de kwaliteit in het oog te houden.


Bronnen

Verder pleit de Vlaamse partij voor strengere controles op illegale boorputten die worden gebruikt om grondwater op te pompen. 'Vandaag is bijna 20 procent van de waterwinningen door bedrijven en landbouwers illegaal. Niemand in Vlaanderen weet hoeveel putten er echt zijn en er is amper controle.'

Meer handhaving en inzetten van nieuwe technologieën zoals drones, gps-tracking en sensoren moeten hier paal en perk aan stellen, meent Groen. In dat kader vindt de groene partij het ook merkwaardig dat het oppompen van water uit sloten en beken nog steeds gratis is voor boeren en bedrijven.


Nog meer punten

Andere punten waar de groene partij voor pleit, zijn het beschermen van moerassen, een onmiddellijke betonstop, een infiltratiebonus, een hemelwaterplan voor gemeenten en steden, meer waterzuivering door bedrijven, water van bouwwerven dat verplicht wordt hergebruikt en een prijzenbeleid dat zuinig omgaan met water aanmoedigt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer