Topfonds Gelderland verkoopt deel aandelen Solynta

Topfonds Gelderland verkoopt een gedeelte van zijn aandelen in aardappelveredelingsbedrijf Solynta aan Innovation Industries. Solynta kweekt nieuwe aardappelgewassen uit zaad.

Topfonds+Gelderland+verkoopt+deel+aandelen+Solynta
© Solynta

Het geld dat met de verkoop terugvloeit in het fonds, wordt opnieuw geïnvesteerd in kansrijke bedrijven die de economie en werkgelegenheid in Gelderland verder stimuleren. Oost NL is fondsmanager van Topfonds Gelderland.

Met de verkoop van aandelen in Solynta bewijst Topfonds Gelderland dat het realiseren van maatschappelijke doelstellingen en financieel rendement hand in hand kunnen gaan. Gedeputeerde Christianne van der Wal (VVD): 'Met het beschikbaar stellen van innovatiefondsen leveren we niet alleen een bijdrage aan de aanpak van wereldproblemen zoals de voedselvoorziening. We investeren zo ook in regionale innovatie en werkgelegenheid. Topfonds Gelderland laat zien dat dit werkt.'


Solynta-aardappel

Bij Solynta in Wageningen werken vijftig werknemers. Het bedrijf kweekt nieuwe aardappelgewassen uit zaad in plaats van uit pootaardappelen. Deze revolutionaire methode vermindert het gebruik van grondstoffen zoals water, gewasbeschermingsmiddelen en land en levert meer aardappelen op.

In 2014 kreeg Solynta nationale erkenning voor het innovatieve karakter van zijn product en werd het aardappelveredelingsbedrijf verkozen tot Nationaal Icoon. In datzelfde jaar trad Topfonds Gelderland toe als aandeelhouder.


Doorbraak

De belangrijkste doorbraak vond plaats in 2016 waarbij Solynta in staat bleek om zaadjes op te kweken tot zaailingen, die zich in de vollegrond ontwikkelen tot volledige aardappelplanten. De opbrengst was vergelijkbaar met die van het bestaande Bintje.

Half 2017 lukte het Solynta ook om de aardappelen resistent te maken tegen phytophthora, waarbij geen gebruik is gemaakt van genetische modificatietechnieken. In 2017 kreeg het aardappelveredelingsbedrijf in de Verenigde Staten een patent toegekend voor de technologie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer