Stichting+AgriFacts+hekelt+subsidiemisser+Trouw
Nieuws
© Gertjan van der Wal

Stichting AgriFacts hekelt subsidiemisser Trouw

Stichting AgriFacts (STAF) wil dagblad Trouw laten rectificeren dat elk Nederlands gezin de boerensector zogenaamd zou steunen met 500 euro subsidie per jaar. Ook het CBS onderschrijft de kritiek.

'Onjuist', zegt voorzitter Jaap Haanstra van STAF in een reactie op het artikel van 28 december. 'Hoewel het om Europese boeren gaat, wordt het nieuws zodanig verpakt door Trouw dat de lezer de indruk krijgt dat het om Nederlandse boeren zou gaan. De lezer wordt hiermee op het verkeerde been gezet.'

De krant verzuimt te vermelden dat de gelden weliswaar worden betaald aan Europa, maar in meerdere mate naar de Zuid- en Oost-Europese boeren gaan, in mindere mate naar Nederlandse boeren, en deels naar andere partijen. Dit is naar oordeel van STAF misleiding.

61 miljard euro

Volgens Wageningen Economic Research geeft Europa jaarlijks 43 miljard euro uit als inkomenssteun aan alle Europese boeren. Daarnaast is er nog eens ruim 18 miljard euro bestemd voor de ondersteuning van Europese plattelandsontwikkeling. Bij elkaar opgeteld is dat ruim 61 miljard euro. Omgeslagen over 508 miljoen Europese inwoners betekent dat er jaarlijks 122 euro per burger wordt betaald.

Haanstra: 'Trouw verzuimt daarna duidelijk te maken hoeveel geld Nederlandse boeren ontvangen. Dit had de krant gemakkelijk kunnen nagaan, aangezien Europa de bestedingen per land openbaar maakt.'

In 2017 betaalde Nederland 3,4 miljard euro en ontving 2,4 miljard euro. Daarvan ging 903 miljoen euro naar de Nederlandse agrarische sector, gedeeld door 17 miljoen inwoners, is 53 euro per persoon. Per gemiddeld gezin is dat 200 euro.

Elders

'Verder moet worden opgemerkt dat de gelden lang niet allemaal bij boeren terechtkomen, maar ook bij de voedingsindustrie, gemeenten, waterschappen en natuurorganisaties', duidt Haanstra.

Ook landbouweconoom Cor Pierik van het CBS onderschrijft de kritiek van factchecker STAF.

Reactie

Hoofdredacteur Cees van der Laan van Trouw laat in een reactie weten komende week te reageren op de kritiek van beide organisaties.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  60 %
Meer weer