Celstraf voor mestfraudeur Wintelre

Een mesttransporteur uit Wintelre is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

Celstraf+voor+mestfraudeur+Wintelre
© Jörn Heller from Pixabay

De man had zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan grootschalige mestfraude. ook mag hij drie jaar niet werken in de mesttransport. Twee bedrijven van de man moeten geldboetes van in totaal 50.000 euro betalen. Voor betrokkenheid van een derde bedrijf was onvoldoende bewijs.

De verdachte, leidinggevende van W Daas transport, schond volgens de rechtbank op systematische wijze gedurende langere tijd de meststoffenwetgeving. Zo werd met twee van zijn bedrijven over een periode van in totaal ruim negen maanden op grote schaal met mesttransporten gesjoemeld.

De ondernemer manipuleerde gegevens, zodat er valse laad- en losmeldingen werden gedaan. Ook vervalste de verdachte vervoersbewijzen en rommelde hij met mestmonsters door er fosfaat aan toe te laten voegen of mest met water te verdunnen. Door dit alles kon hij de prijzen van mesttransporten laag houden en kon hij tientallen agrariërs helpen op goedkope wijze van hun mestoverschot af te komen.

De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij zijn eigen financiële voordeel en zijn concurrentiepositie boven andere belangen heeft gesteld zoals het milieubelang en het imago van de agrarische sector.

Brutaliteit

Verder vindt de rechtbank het vreemd dat de verdachte in 2018 doorging met het fingeren van mesttransporten terwijl hij wist dat er op dat moment een strafrechtelijk onderzoek tegen hem liep. Dit getuigt niet alleen van onverbeterlijkheid maar bovendien van brutaliteit. Tegen de verdachte was drie jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk, geëist.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer