Tulpengalmijt+kan+niet+tegen+hoge+temperaturen
Nieuws
© Han Reindsen

Tulpengalmijt kan niet tegen hoge temperaturen

De tulpengalmijt blijkt goed te bestrijden door tulpenbollen gedurende 48 uur te bewaren in een temperatuur van 25 graden Celsius met weinig zuurstof en veel CO2.

Deze behandeling heeft bovendien geen nadelige gevolgen voor de bloembollen zelf. Dat blijkt uit onderzoek van de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research (WUR).

Voor een groot aantal gewassen, waaronder tomaat, chrysant, potplanten en appels, zoekt WUR naar effectieve en duurzame methodes voor plaagvrije teelten. Dus zonder schadelijke insecten of mijten. De tulp is één van die gewassen. In die teelt is de tulpengalmijt een lastig te vermijden beestje. Sommige etherische oliën blijken effectief, maar zijn niet toegelaten.

CATT-methode

Het bewaren van aardbeienplanten in een gesloten omgeving met weinig zuurstof blijkt ook te zorgen voor minder mijt. Daarom is bij tulpenbollen onderzoek gedaan naar het opslaan gedurende een bepaalde periode met een hoge temperatuur, weinig zuurstof en een hoog CO2-gehalte. Deze methode heet CATT (Controlled Atmosphere Temperature Treatment). Doel van het onderzoek was bestrijden van de tulpengalmijt zonder schade aan de tulpenbollen.

De meest effectieve methode blijkt het opslaan van de bollen gedurende 48 uur in een luchtdichte ruimte met een temperatuur 25 graden Celsius. De bollen ondervonden hiervan geen schade. Dit was wel het geval bij hogere temperaturen. In het lab werden alle tulpengalmijten gedood, bij kleine praktijktesten overleefde een miniem aantal mijten. Dit aantal is lager dan wanneer chemische bestrijding wordt gebruikt.

Arbeidsintensief

De CATT-methode blijkt dus effectiever en schoner dan de traditionele, chemische bestrijding van de tulpengalmijt. De methode is echter wel logistiek-en arbeidsintensief. Bovendien moet een teler er voldoende luchtdichte cellen voor hebben.

Het onderzoek betreft een publiek-private samenwerking en wordt gefinancierd door GroentenFruit Huis, VGB, VBN, KAVB, Anthos, Ruvoma, NFO, Glastuinbouw Nederland Midden Zuid-Holland, KCB en Wageningen University & Research.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer