Maatschap+Witteveen+tackelt+droogte
Nieuws
© Tienke Wouda

Maatschap Witteveen tackelt droogte

Melkveehouders Anno en Erik Witteveen uit het Zuidoost-Friese Oldetrijne hebben maatregelen getroffen om de 'droogte te tackelen'. Ze investeerden in een elektrische beregeningsinstallatie, legden drains aan en plaatsten stuwen in de sloot om de zeer arme zandgrond van meer water te voorzien.

'Deze grond is heel droogtegevoelig. Als ik niks doe, wordt het weer heide. Onze uitdaging is om op een kleine huiskavel vers gras in de koe te krijgen', geeft Anno Witteveen aan. Onlangs plaatste hij samen met zijn zoon Erik stuwen. Die zorgen ervoor dat het slootwater via de drains de grond ingaat.

De melkveehouders legden onlangs drains aan op een perceel van 8 hectare. Op een ander perceel van 6 hectare lagen al drains. 'Het grondwater wordt zo aangevuld. Dat bespaart beregening. Maar wij merken ook dat de grond begint te leven. Er wordt weer organische stof opgebouwd. De vochtbalans in de grond gaat omhoog. En doordat er extra organische stof komt, kunnen we ook CO2 vastleggen.'


Zuivelconcept Albert Heijn

CO2 vastleggen is een van de onderdelen van het duurzame zuivelconcept van Albert Heijn waar de maatschap sinds twee jaar aan mee doet. 'Dat CO2-verhaal wordt belangrijk in de toekomst', verwacht Anno Witteveen. 'Wanneer we met eenvoudige boerenpraktijk dit soort zaken kunnen oplossen, kan dat heel veel toekomstige kosten besparen. Daarvoor steek ik mijn nek uit.'

Omdat ze meedoen aan het duurzame zuivelconcept weiden ze hun ruim tweehonderd koeien ook weer. Een goede grasmat is voor de ondernemers van wezenlijk belang. 'Wanneer we onze koeien blijven weiden, zonder maatregelen tegen de droogte te nemen, groeit het gras helemaal niet. Onze uitdaging is om vers gras in de koe te krijgen. Corrigeren met krachtvoer wordt steeds lastiger. We moeten goed voor deze grond zorgen. We krijgen geen tweede kans.'


Peilgestuurde drainage

Met het plaatsen van de stuwen doen de ondernemers mee aan de praktijkproef van gebiedscollectieven ELAN Zuidoost-Friesland, Noardlike Fryske Wâlden, Wetterskip Fryslân en provincie Fryslân. Naast het plaatsen van stuwen verhogen boeren ook slootbodems en leggen ze peilgestuurde drainage aan.


Anno Witteveen investeerde in stuwen en drains door het land om het grondwater op de arme zandgronden aan te vullen.
Anno Witteveen investeerde in stuwen en drains door het land om het grondwater op de arme zandgronden aan te vullen. © Tienke Wouda

Op hoge zandgronden wordt het water na een regenbui relatief snel afgevoerd. Dat betekent in het groeiseizoen meer droogteschade in de landbouw en verdroging van de natuur. Zeker tijdens droge weersomstandigheden zoals nu, stellen de partijen. Door deze maatregelen zal de grondwaterstand minder diep uitzakken dan voorheen, verwachten zij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer