In+slateelt+binnenkort+minder+gewasbescherming+nodig%3F
Nieuws
© Han Reindsen

In slateelt binnenkort minder gewasbescherming nodig?

In de intensieve serreteelt van kropsla kan de juiste identificatie van aanwezige bodempathogenen en de pas verworven inzichten in hun beschadigingskracht helpen om de slaplanten gezond groot te krijgen met minder pesticiden.

Dat is de conclusie in het ILVO-UGent doctoraat dat Jolien Claerbout onlangs online verdedigde. Claerbout bestudeerde in een aantal professionele praktijkserres zowel de aanwezige grondgebonden plantenpathogenen (aaltjes en schimmels) als het reducerend effect erop van allerlei beheersingsmethodes.

Omdat het gebruik van pesticiden in de sector met rasse schreden wordt teruggedrongen, zijn de slatelers op zoek naar andere manieren om de ziekteverwekkers in de bodem de baas te blijven.

'Technieken als gewasrotatie, braak leggen, bodemontsmetting en geïntegreerde bestrijding kunnen werken als je heel precies weet wat er in welke hoeveelheid zit aan aaltjes en/of welke schimmels voorkomen', zegt Claerbout.


Voornamelijk in serres

Kropsla is een belangrijke groente op de Belgische markt met een omzet van 27,1 miljoen euro in 2018. De Belgische productie wordt gekenmerkt door zware kroppen met een hoge kwaliteit.

Sla wordt voornamelijk in grond in serres geteeld in een intensief productiesysteem met tot vijf oogsten per jaar. Deze intensieve productie leidt echter tot een verhoogde ziekte-incidentie van verschillende bodemgebonden plantenpathogenen, waaronder schimmels en aaltjes.


G

Ziektes in serrebodems worden grotendeels onder controle gehouden met pesticiden, maar Europese richtlijnen nopen tot duurzaam gebruik daarvan. Telers moeten daarom een beroep doen op geïntegreerde gewasbescherming. Maar daar is kennis voor nodig, over de identiteit en de eigenschappen van de ziekteverwekkers, over de effectiviteit van strategieën voor ziektebeheer en over de slateelt zelf.

In haar doctoraatsonderzoek richtte Claerbout zich op de verspreiding van aaltjes en schimmels, verdiepte ze zich in de voor- en nadelen van een intensief slaproductiesysteem en voerde ze sterkte-zwakteanalyses uit op pesticiden en biopesticiden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer