Asperges+vliegen+de+deur+uit+in+Groesbeek
Reportage
© Benno Neeleman

Asperges vliegen de deur uit in Groesbeek

'Hoe raak ik mijn asperges kwijt?' vroeg Bas Beijer uit Groesbeek zich af aan het begin van het seizoen. Het bleek een nodeloze vraag: zijn Landwinkel heeft volop klandizie en de beste kwaliteit asperges gaat weg voor 9 euro per kilo.

Slapeloze nachten had Bas Beijer uit Groesbeek aan het begin van het aspergeseizoen: 'Hoe raak ik mijn asperges kwijt en hoe richt ik mijn winkel in?' Achteraf viel het mee en was er vanaf het begin een run op het witte goud.

'Consumenten kunnen niet uit eten en komen met hele gezinnen naar onze winkel. In het begin moesten we af en toe nee verkopen en vroeg ik klanten om de week daarna terug te komen. Zo kon ik de verkoop van week tot week vooruitschuiven en voor de beste kwaliteit 9 euro per kilo vragen.'


Klanten van heinde en verre

In het verleden telde het Rijk van Nijmegen tien aspergekwekers, tegenwoordig zijn er naast Beijer nog maar twee bedrijven over. 'Ik verkoop al mijn asperges zelf. In mijn winkel komen klanten van heinde en verre, vooral uit Arnhem, Nijmegen en de Betuwe.'

Consumenten kunnen niet uit eten en komen daarom met hele gezinnen naar onze winkel

Bas Beijer, Groesbeek

Beijer is opgegroeid met de aspergeteelt, waarmee zijn vader en oom in 1977 zijn begonnen. Na zijn opleiding landbouwmechanisatie heeft hij zeven jaar bij Laarakker Groenteverwerking in Well gewerkt, tot hij in 2009 na het plotselinge overlijden van zijn vader diens taken heeft overgenomen.


Familiebedrijf

In 2016 is het familiebedrijf opgesplitst: de neven Len en Cas en hun vader Leon Beijer hebben naast akkerbouw een camping en een wijngaard en Bas Beijer teelt naast asperges kerstbomen en akkerbouwgewassen en heeft een winkel. 'We zagen het niet zitten om als één bedrijf verder te gaan, maar werken wel intensief samen', zegt Beijer. 'Trekkers en andere machines gebruiken we samen en ik verkoop hun aardappelen, uien en wijn in mijn winkel.'

Beijers vrouw Floor werkt jaarrond mee in het bedrijf en is daarnaast vier dagen in de week gastouder. In het aspergeseizoen begint het echtpaar om 5.30 uur met het sorteren van de asperges. 'Daar hebben we sinds 2012 een sorteermachine voor. Die zorgt ervoor dat we daar tussen een uur en tweeënhalf uur mee bezig zijn in plaats van een hele ochtend.' Het Groesbeekse bedrijf heeft 3 hectare asperges, waarvan 0,5 hectare onder een tunnel om al begin april te kunnen oogsten. De gemiddelde productie is 5.000 kilo van een hectare.


Voldoende personeel

De ondernemer heeft geen problemen om aan voldoende personeel te komen voor het steken van de groente. 'Dat ging dit jaar zelfs gemakkelijker, omdat ik werk met scholieren en studenten. Normaal gesproken is het altijd gepuzzel om rekening te houden met feestjes, voetbal en evenementen zoals Koningsdag, maar dat ging allemaal niet door. Het is wel steeds lastiger om jongeren te vinden die gevoel voor steken hebben. De meesten hebben geen idee hoe asperges groeien, vooral degenen die de hele dag achter de computer zitten.'


Het areaal asperges van Bas Beijer meet 3 hectare.
Het areaal asperges van Bas Beijer meet 3 hectare. © Benno Neeleman

Aan het eind van het jaar verkoopt de kwekerij honderden kerstbomen, een deel van de eigen kwekerij van 1 hectare en een deel ingekocht in Denemarken. De verkooplengtes variëren van 50 centimeter tot 5 meter. De grote bomen zijn met kluit nauwelijks te hanteren, meldt de kweker. Daarom verkoopt hij liever gezaagde bomen met een stam waarin hij een gat boort, zodat kopers ze met behulp van de pin uit de 'Easy Fix'-houder rechtop kunnen zetten. 'Met water in de houder blijven ze daarna nog weken goed. Dat is ook wel nodig, want veel klanten willen eind november al een boom in huis hebben.'


Landwinkel

Met de winkel van het bedrijf is Beijer aangesloten bij de Landwinkelorganisatie, die de aanlevering van de producten regelt vanuit het distributiecentrum in Veenendaal. Beijers schoonzus en moeder werken in de winkel en in het asperge- en kerstbomenseizoen ook tijdelijke medewerkers en scholieren.

De ondernemer verkoopt daarnaast regionale producten, zoals appels en peren van een kwekerij in Overasselt, zuivel van Biologische Zuivelboerderij Groenhouten in Leuth en kaas- en zuivelboerderij De Diervoort in Wijchen en Lakenvelder rundvlees van Boerderij Heuvelhof en geitenkaas van Geitenboerderij 't Ketelbos, beide in Groesbeek.


Verbouwing

In 2018 is de Landwinkel voor 30.000 euro uit eigen middelen verbouwd. 'De oorspronkelijke winkel uit 1998 was een schuur met een betonvloer. Daar hadden we in 2007 wel een coating op aan laten brengen, maar die liet al snel los. Nu hebben we een nette tegelvloer en houten afwerking. In de ruimte staan mooie schappen en een houten balie. In de inrichting heeft vooral Floor de hand gehad, die daar toch anders tegen aankijkt dan ik. Iedereen die hier komt, reageert positief en het heeft zeker tot meer klanten geleid, al kan ik niet zeggen hoeveel meer.'


Sinds de verbouwing trekt de Landwinkel meer klanten.
Sinds de verbouwing trekt de Landwinkel meer klanten. © Benno Neeleman


Proef met rabarber in aspergeseizoen

Beijer Groesbeek heeft in totaal 30 hectare landbouwgrond, waarop mais, suikerbieten, aardappelen, erwten, (soja)bonen, graszaad, tarwe, gerst, winterwortels en uien groeien. De asperges rouleren ook in het schema, maar omdat aspergeplanten ongeveer tien jaar meegaan, gaat dat langzamer dan bij de andere gewassen. Dit jaar doet Bas Beijer een proef met veertig rabarberplanten vanwege de vraag naar rabarber in het aspergeseizoen. De Landwinkel is het hele jaar door van dinsdag tot en met zaterdag geopend en in het aspergeseizoen van 20 april tot en met 24 juni zeven dagen per week van 7 tot 19 uur. Voor een deel van de regionale producten werkt Beijer Groesbeek samen met streekproductenorganisatie Lekker Lokaal in Malden, die zorgt voor de distributie. Het bedrijf kweekt de volgende kerstbomen: de Picea omorika, de Abies nordmanniana en de Abies lasiocarpa. De Picea omorika is tot 2,5 meter met kluit verkrijgbaar, de overige bomen alleen gezaagd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer