Overheid+werkt+aan+doorbetalen+zorgboerderij
Nieuws
© VidiPhoto

Overheid werkt aan doorbetalen zorgboerderij

Zorgboeren moeten via gemeenten en zorgkantoren worden doorbetaald als ze kunnen laten zien wat voor zorg ze cliënten bieden tijdens de coronacrisis. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Rijk hebben de afspraken deze week uitgewerkt.

De afspraken moeten ertoe leiden dat zorg zoveel mogelijk alternatief wordt gecontinueerd. Voorwaarde voor doorbetaling is dat zorgboerderijen alle vorm van zorg die ze leveren registreren. Sinds half maart vindt er op ruim 80 procent van de zorgboerderijen geen of nauwelijks dagbesteding plaats vanwege het coronavirus.

Federatie Landbouw en Zorg drong aan op doorbetaling in deze sector, omdat eigenaren nu op afstand zorg verlenen. En in sommige gevallen ook de meest kwetsbare cliënten opvangen.

Wachten op verduidelijking

De toezegging over doorbetaling is nog geen gelopen race, waarschuwt directeur Maarten Fischer van de Federatie Landbouw en Zorg. 'Minder dan de helft van de gemeenten heeft duidelijke afspraken over doorbetaling gemaakt. De andere gemeenten wachten nog op meer verduidelijking van de VNG.'


Daar komt bij dat zorgboerderijen die dagbesteding leveren aan een instelling zorgen hebben over doorbetaling. 'Instellingen geven pas zekerheid als ze geld hebben ontvangen voor zorg. De vraag is of ze doorbetalen aan zorgboerderijen nu deze geen dagbesteding kunnen geven', zegt Fischer.

'1,5 meterzorgboerderij'

Ondertussen denkt de federatie na over de totstandkoming van de '1,5 meterzorgboerderij'. Dat is niet voor iedere zorgboerderij haalbaar, stelt Fischer.

'Soms is de ruimte er niet, of hebben deelnemers ook fysieke hulp nodig, zoals de gang naar het toilet. En wanneer je met kleinere groepen gaat werken, heb je ook relatief meer begeleiding nodig. Het is nog niet duidelijk hoe dat op termijn gefinancieerd wordt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer