Drentse+Staten+willen+dat+Schouten+stikstofaanpak+aanpast
Nieuws
© niels de vries

Drentse Staten willen dat Schouten stikstofaanpak aanpast

Niet het uitkopen van veehouderijbedrijven, maar verdere verduurzaming van deze sector moet natuurgebieden meer lucht geven. Ook moeten boeren op korte termijn zekerheid krijgen over het legaliseren van zogeheten PAS-meldingen en het bemesten van gronden bij natuurgebieden.

Provinciale staten van Drenthe willen dat gedeputeerde Henk Jumelet deze boodschap bij minister Carola Schouten van Landbouw en Natuur neerlegt. CDA , VVD, PvdA, ChristenUnie, GroenLinks, Forum voor Democratie en Sterk Lokaal in de Drentse Staten roepen hem daartoe morgen op in een gezamenlijke motie.


Onzekerheid

'De onzekerheid duurt te lang, de boeren moeten weten waar ze aan toe zijn', zegt CDA-Statenlid Siemen Vegter. Hij doelt dan met name op uitsluitsel over het legaliseren van activiteiten die onder PAS legaal waren, zoals de meldingen en bemesten.

'Daarnaast willen we de minister duidelijk maken dat we willen inzetten op innovatie en extensivering bij de boerenbedrijven rond de natuurgebieden. Dat heeft de voorkeur boven het beëindigen van deze agrarische bedrijven. We willen deze belangrijke sector in Drenthe overeind houden', aldus Vegter


Regierol

VVD-Statenlid Johan Moes dringt er op aan dat de provincie een regierol krijgt in de stikstofaanpak. 'We willen onwenselijke situaties voorkomen, zoals leegstand en het speculatief opkopen van stikstofruimte. Hiervoor moet de minister de regels aanpassen. De agrarische sector in Drenthe moet toekomst blijven houden.'

Gedeputeerde Jumelet had Provinciale Staten eerder gevraagd om een reactie op het stikstofbeleidsplan van minister Schouten. De motie die morgen wordt voorgelegd, is daar het uitvloeisel van. Eind mei kan dit standpunt worden ingebracht in het overleg van de provincies met de minister, aldus de fracties..


Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer