Noord%2DHolland+wil+opkoop+stikstof+over+provinciegrenzen+voorkomen
Nieuws
© Bert Hartman

Noord-Holland wil opkoop stikstof over provinciegrenzen voorkomen

Het provinciebestuur van Noord-Holland wil het opkopen van stikstofruimte over de provinciegrenzen heen in de toekomst voorkomen. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van CDA-Statenlid Willemien Koning over de opkoop van stikstofruimte door provincie Noord-Brabant van zes veehouderijen in andere provincies, waaronder in Noord-Holland.

Het Noord-Hollandse provinciebestuur vindt de actie van Noord-Brabant een 'ongeordende actie, waarbij overheden niet met elkaar op een lijn blijven'. Zeer onwenselijk, aldus Gedeputeerde Staten en niet voor herhaling vatbaar.

De opkoop over provinciegrenzen heen verhoudt zich zeer slecht tot het beloofde maatwerk en de gebiedsprocessen om activiteiten in Noord-Holland weer vergund te krijgen, beantwoordt het provinciebestuur de vragen van het CDA.


'Mogelijk 'lekt' stikstofruimte weg die voor ons nu niet bruikbaar is voor onze gebiedsgerichte aanpak. Die ruimte komt overigens wel ten gunste van de natuur in het algemeen. Daarnaast bestaat ook het gevaar van leegstand, wat mogelijk kan leiden tot illegale activiteiten, als ondermijning en verloedering, wat kan leiden tot verval van de opstallen met negatieve effecten voor de ruimtelijke kwaliteit en de leefomgeving.'


Stikstofregistratiesysteem

Volgens het Noord-Hollandse provinciebestuur bestaat het gevaar dat gronden die in gebruik waren als grasland wellicht onverkoopbaar zijn en niet meer worden beheerd. 'Ook de agrarische structuur kan worden verstoord, doordat er geen ontwikkelmogelijkheden zijn voor omringende agrarische bedrijven. Daarnaast is het niet ondenkbeeldig dat stikstofrechten van extensieve bedrijven worden gekocht door intensieve veehouderijen in de nabij omgeving.'

Het enige voordeel dat Gedeputeerde Staten zien is dat 'eventuele stikstofruimte die Noord-Brabant niet nodig heeft, benut kan worden voor opname in de in ontwikkeling zijnde provinciale module van het stikstofregistratiesysteem ten behoeve van het verlenen van vergunningen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer