PvdA+en+VVD%3A+%27ABZ%2Dfabriek+Markelo+zou+er+niet+mogen+staan%27
Nieuws
© Vidiphoto

PvdA en VVD: 'ABZ-fabriek Markelo zou er niet mogen staan'

De veevoederfabriek van ABZ in de dorpskern van Markelo zou moeten verhuizen. De fabriek belemmert de economische ontwikkeling van het centrum en heeft een negatieve invloed op de leefbaarheid in Markelo.

Dat stellen Statenleden Annemieke Wissink (PvdA) en Dinand Leferink (VVD) in een serie Statenvragen die zij aan Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben gesteld. Wissink en Leferink vinden dat de provincie zich moet inzetten om verplaatsing van de ABZ-fabriek mogelijk te maken.

Wissink zat eerder namens de PvdA in de gemeenteraad van Hof van Twente, waar Markelo onder valt. De lokale PvdA heeft verplaatsing van de ABZ-fabriek al jarenlang als speerpunt op het programma staan. 'Het was destijds al een doorn in het oog. Je ruikt het, er rijden veel vrachtwagens. Ik snap dat dit historisch zo gegroeid is, maar de fabriek zou er niet mogen staan.'

Volgens Wissink zijn er weliswaar geen directe redenen om op dit moment met vragen te komen, maar ontving ze wel onlangs signalen van behoorlijke geuroverlast. 'Dat bleek uit gesprekken met de lokale PvdA-fractie.' Haar VVD-collega Leferink, afkomstig uit de directe omgeving van Markelo, heeft deze signalen ook ontvangen, stelt Wissink.


ABZ verrast door vragen

ABZ-directeur Marcel Roordink zegt in een reactie verrast te zijn door de vragen die nu zijn gesteld. 'Binnen de gemeentelijke politiek speelt de discussie al jaren. Wij staan er als ABZ rationeel in. Als vanuit maatschappelijk belang een verplaatsing wenselijk is, dan gelden er enkele spelregels. Je gaat met elkaar in gesprek, er wordt een goede alternatieve locatie aangeboden en een goede schadeloosstelling. Wij hoeven niet te verhuizen namelijk, zijn tevreden over deze locatie.'

Volgens Roordink doet het bedrijf ook veel om overlast voor het dorp Markelo te voorkomen. 'We hebben speciaal voor deze locatie DAF-vrachtwagens met een fluistermodus aangeschaft, zoals die ook worden gebruikt voor het bevoorraden van supermarkten in binnensteden. Ook doen we aan geurbestrijding en stofbestrijding. Maar als men in gesprek wil om verplaatsing te onderzoeken, dan gaan we in gesprek.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  25 %
Meer weer