Gedeputeerde+Flevoland%3A+%27Opkopen+stikstofruimte+valt+mee%27
Nieuws
© Joost de la Court

Gedeputeerde Flevoland: 'Opkopen stikstofruimte valt mee'

Het opkopen van stikstofruimte van agrarische bedrijven zal meevallen in Flevoland, verwacht gedeputeerde Harold Hofstra (ChristenUnie). Hij zei dat donderdagavond tijdens een digitale informatiebijeenkomst van de provincie over stikstof.

De provincie kijkt daarbij ook naar de ontwikkelingen in Limburg waar extern salderen al openstaat voor bedrijven met dier- en fosfaatrechten.

'Vanaf eind vorig jaar is daar extern salderen mogelijk. Het vindt eigenlijk niet plaats. Uit gesprekken met de industrie blijkt dat ze op voorhand niet staan te popelen om stikstofrechten te kopen. Daarbij komt dat Flevolandse bedrijven relatief duur zijn en weinig stikstofrechten hebben omdat ze niet dicht bij stikstofgevoelige natuur liggen', zei de gedeputeerde.


1 juni

De provincies willen 1 juni extern salderen in de agrarische sector mogelijk maken. In juni verwachten de provincies concrete afspraken te maken over hoe het rijksgeld over de gebiedsgerichte aanpakken wordt verdeeld. 'En of er cofinanciering bij moet. Met dat soort vragen zijn wij nu bezig. We willen dat scherper en concreter maken.' De provincies tuigen een stikstofregistratiesysteem op.

In Flevoland zijn de gebiedsgerichte tafels waaraan onder andere de landbouw, maar ook de bouw aan deelnemen, gestart.


Drie gebieden

Flevoland wordt hierbij opgedeeld in drie gebieden. Het eerste gebied is Urk en de Noordoostpolder met relatief veel veehouderij. Dit gebied heeft vooral uitstraling naar de Wieden en Weerribben in Overijssel.

Het tweede gebied is Lelystad, Zeewolde en Dronten met veeteelt en akkerbouw. Hiervandaan is vooral uitstraling naar de Veluwe.

Almere is het derde gebied. Dit gebied kent weinig veehouderij en heeft primair een woningbouwopgave en vooral uitstraling naar het Naardermeer. Rond de zomer haalt Flevoland het net op en besluit over de te nemen maatregelen.


Drenthe

In Drenthe reageerden commissieleden van Provinciale Staten deze week teleurgesteld op de stikstofmaatregelen van landbouwminister Carola Schouten. Zij vrezen dat met de aanpak de leefbaarheid in de provincie onder druk komt te staan. 'Het gaat om weggegooide miljarden. Het lost niets op', stelde VVD-Statenlid Johan Moes woensdag in de commissievergadering omgevingsbeleid.


Zowel VVD als CDA ziet niets in een stoppersregeling. CDA'er Siemen Vegter: 'Het gaat om 1 miljard euro. Dat geld kan beter aan innovatie en verduurzaming worden besteed.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  15 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer