Draagvlak PlanetProof brokkelt af

Driekwart van de telers ziet geen meerwaarde in het keurmerk 'On the way to PlanetProof'. Ze vinden dat het duurzaamheidslabel niet de beloofde meerprijs biedt, maar wel extra kosten en rompslomp. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwe Oogst onder ruim 400 gewastelers.

Draagvlak+PlanetProof+brokkelt+af
© Vidiphoto

Sinds 2018 leggen Superunie, Jumbo, Lidl en Aldi de voorwaarden van PlanetProof op aan hun toeleveranciers. Nederlandse telers van vollegrondsgroenten, fruit en aardappelen zijn echter zeer kritisch over het duurzaamheidskeurmerk, blijkt uit het online-lezersonderzoek.

Meer dan 80 procent van de respondenten stelt certificering niet nodig te hebben als stimulans voor verduurzaming. Ook zeggen veel telers jaarlijks tot 10.000 euro extra kwijt te zijn om aan de certificeringseisen te voldoen, zonder dat er een meerprijs wordt uitbetaald.

'Meerprijs is utopie'

'Een papieren werkelijkheid', oordeelt LTO-bestuurder Niels Zuurbier over PlanetProof. Het enige doel is volgens hem om jaarlijks de teelteisen aan te scherpen, zonder te kijken naar de haalbaarheid. 'Een meerprijs is een utopie. Dit keurmerk kost ons alleen maar geld.'

In het onderzoek geeft bijna 75 procent van de ondervraagde telers aan dat een meerprijs van minimaal 10 procent nodig is ter compensatie van de extra kosten. Zij vinden dat vooral consumenten en supermarktorganisaties deze meerkosten moeten betalen.

Voorzitter Gerard van den Anker van de Nederlandse Fruittelers Organisatie pleit voor een eerlijke verdeling van de lusten en de lasten van verduurzaming. 'De Nederlandse retail wil een duurzaam product, maar betaalt daar niet voor.' De inspanning van de telers wordt volgens Van den Anker niet beloond. 'Dit onderzoek laat zien dat het gebrek aan perspectief de motivatie wegneemt om mee te doen aan PlanetProof.'

Directeur Gijs Dröge van SMK, de organisatie die PlanetProof heeft ontwikkeld, zegt dat de resultaten van het onderzoek hem niet helemaal verrassen. 'Een meerwaarde is onlosmakelijk verbonden aan verduurzaming met PlanetProof.'

Waar mogelijk pleit SMK voor een betere beloning van gecertificeerde telers, zegt Dröge. 'En de overheid zou hier wat ons betreft ook GLB-gelden voor moeten kunnen gebruiken, gezien het voordeel voor de maatschappij.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 15°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer