Corona laat kassa's Ahold Delhaize rinkelen

Supermarktconcern Ahold Delhaize heeft de nettowinst in het eerste kwartaal met ruim 48 procent opgevoerd tot 645 miljoen euro. Het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn en bol.com draaide goed, geholpen door hamsterende consumenten uit vrees voor het nieuwe coronavirus.

Corona+laat+kassa%27s+Ahold+Delhaize+rinkelen
© Albert Heijn

De totale opbrengsten van de onderneming, die ook in de Verenigde Staten actief is, bedroegen meer dan 18 miljard euro. Dat is bijna 15 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens topman Frans Muller was er in alle markten waar zijn bedrijf actief is sprake van een stevige verkoopspurt.

Gecorrigeerd voor onder meer brandstofprijzen en veranderingen in winkelaantallen, stegen de Europese verkopen met ongeveer 10 procent. In de Verenigde Staten nam de vergelijkbare omzet met bijna 14 procent toe. Wat ook meehielp is dat mensen meer online boodschappen deden. Bol.com zag de omzet met bijna 40 procent aandikken. De verkopen via derde partijen bij de populaire webwinkel zaten zelfs met 66 procent in de lift.


Het beeld voor de rest van het jaar is nog wel erg onzeker, waarschuwt Ahold Delhaize. Volgens de leiding van het concern is het eigenlijk nog te vroeg om te voorspellen hoe dit bijvoorbeeld belangrijke lokale merken en andere zaken zal beïnvloeden.


Marges vasthouden

Ook speelt mee dat supermarkten de laatste tijd extra kosten moeten maken in verband met maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Topman Frans Muller achtte het eerder al niet heel waarschijnlijk dat Ahold Delhaize zijn sterke marges van het eerste kwartaal ook in de rest van het jaar kan vasthouden.

Voorlopig houdt Ahold Delhaize vast aan zijn eerder gestelde financiële verwachtingen voor heel 2020. Anders dan bij veel andere bedrijven is het bij Ahold Delhaize nog niet nodig om het dividendbeleid te wijzigen. Sterker nog, het dividend gaat met bijna 9 procent omhoog vergeleken met een jaar terug.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer