Lastige+start+bij+zaai+en+groei+suikerbieten
Nieuws
© Han Reindsen

Lastige start bij zaai en groei suikerbieten

Van het totale areaal suikerbieten moeten teles deze week nog 2 procent zaaien, voornamelijk in het zuidwesten.

Uit de cijfers van Suiker Unie blijkt dat tot begin deze week in West-Brabant 82 procent van de bieten is gezaaid. In Limburg, Noordoostpolder en de noordelijke klei zitten alle bieten in de grond. In de overige regio’s gaat het bij bieten zaaien nog om enkele procenten.

De steeds aanhoudende droogte zorgt voor onregelmatige opkomst. In totaal is 150 hectare overgezaaid, waarvan circa 130 hectare vanwege verstuiven. Suiker Unie verwacht dat telers in het oosten en noordoosten deze week op meerdere percelen een beslissing moeten nemen om alsnog over te zaaien. De combinatie van droogte, stevige wind en over het algemeen een slecht ontwikkeld anti-stuifdek heeft de nodige schade in het plantenbestand opgeleverd.

De opkomst verloopt moeizaam. Er is zeker op de zwaardere gronden veel beregend om de bieten maar boven te krijgen. Veel percelen vertonen tweewassigheid: bieten die in het vierbladstadium zitten en nog droog liggende zaden. Regen van betekenis is niet alleen van belang voor de groei, ook voor een effectieve onkruidbestrijding.

Luizendruk hoog

In meerdere percelen, vooral in het zuidwesten, is de schadedrempel groene luizen nu al overschreden overtreden. Inmiddels is hier de eerste waarschuwing om de percelen te controleren uitgegaan. Vanwege de hoge luizendruk is het tellen deze week in heel Nederland gestart, een week eerder dan gepland. Naast de groene luizen worden ook andere aanwezige insecten geteld.

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  70 %
 • Maandag
  9° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer