Pas op voor slakken in cichorei na beregenen

Zodra de eerste cichoreiplanten bovenkomen, is het oppassen voor slakken. Op percelen waar beregend wordt voor de opkomst, is de kans op schade het grootst.

Oppassen voor slakken geldt voor alle percelen, ook al is het droog. Slakken veroorzaken vooral schade in het kiemblad- tot tweebladstadium. Daarna is er soms nog wel vreterij door slakken aan de planten zichtbaar, maar dit leidt dan niet meer tot plantwegval.

Op zavel-, lichte klei- en lösspercelen met groenbemester(s), koolzaad, spruiten, graszaad, karwij of luzerne als voorvrucht of op percelen met een niet-kerende grondbewerking moeten telers extra alert te zijn. Soms zijn de slakjes echter zo klein (0,5 centimeter groot) dat ze heel moeilijk te vinden zijn. Slijmsporen zijn een aanwijzing voor de aanwezigheid van slakken.


Bestrijding

Als telers slakken(schade) zien in een cichoreiperceel dan kunnen ze de schade beperken door slakkenkorrels (7 kilo per hectare Derrex, Iroxx of Sluxx HP) toe te dienen. Doe dit bij voorkeur in de avonduren, luidt het advies van IRS.

Vaak komen slakken vanuit de perceelranden en komt slakkenschade ook alleen daar voor. In dat geval is toepassen van slakkenkorrels aan de randen voldoende. Strooi geen slakkenkorrels net voor een regenbui of het beregenen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer