GroenLinks+vraagt+steun+voor+eigen+stikstofwet
Nieuws
© Dirk Hol

GroenLinks vraagt steun voor eigen stikstofwet

GroenLinks roept het kabinet op tot samenwerking bij de aanpak van het stikstofprobleem. De partij zoekt steun voor de initiatiefwet die ze heeft ingediend. Deze initiatiefwet 'Duurzame Aanpak Stikstof' moet zorgen voor natuurherstel en halvering van de stikstofuitstoot in de landbouw.

Of de initiatiefwet steun krijgt, is de vraag. De linkse oppositiepartij ziet in de deze week uitgelekte plannen veel raakvlakken met de stikstofwet die zijzelf heeft opgesteld, in samenwerking met natuurorganisaties, MKB Nederland en Bouwend Nederland. GroenLinks spreekt daarom van een breed draagvlak.

Als de uitgelekte kabinetsplannen kloppen, dan komen ze in grote lijnen overeen met wat GroenLinks voor ogen heeft, stelt Tweede Kamerlid Laura Bromet vast. Volgens ingewijden wil het kabinet de komende tien jaar nog eens 5 miljard euro uitgeven om de stikstofcrisis tegen te gaan. Daarvan is 3 miljard euro bestemd voor natuurherstel en 2 miljard euro voor maatregelen om minder stikstof uit te stoten.

Wettelijke norm voor stikstofneerslag

Het kabinet wil onder meer dat er een norm komt voor de stikstofneerslag in beschermde natuurgebieden. In de helft van die gebieden moet de neerslag uiterlijk 2030 onder de kritische grens komen en dat moet in de wet worden vastgelegd.


GroenLinks vindt het belangrijk dat de plannen en doelstellingen wettelijk worden vastgelegd. Vergunningen voor bijvoorbeeld woningbouw mogen pas weer worden afgegeven als juridisch zekerheid is geboden over het herstel van de natuur. Zonder natuurherstel geen vergunningen en zonder vergunningen geen woningbouw.

Stikstofvermindering per sector vastleggen

De partij wil per sector de stikstofvermindering vastleggen. Voor de landbouw geldt dan dat de uitstoot waar die sector verantwoordelijk voor is in 2030 gehalveerd moet zijn.

'Ik roep het kabinet op om samen met ons op te trekken', zegt Bromet. 'Zodat we de natuur herstellen en er weer ruimte komt om huizen te bouwen.' Om de plannen te financieren, wil GroenLinks een fonds opzetten om natuur te herstellen. Daarnaast komt er een fonds dat gevuld wordt met geld om boeren uit te kopen of te helpen bij de transitie naar een duurzamere variant van landbouw.


Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer