Beroering+over+scheef+verdienmodel
Nieuws
© ZLTO

Beroering over scheef verdienmodel

Politiek Den Haag wil een debat over het verdienmodel van boeren en tuinders. De wanhoopskreet 'altijd de laagste' van Hans Huijbers maakte indruk.

Bij zijn afscheid als ZLTO-voorzitter citeerde Huijbers enkele weken geleden de reclameslogan van Jumbo: altijd de laagste. Hij noemde de lageprijzenstrategie 'een schande, want iemand betaalt de rekening'.

Deze week schreef het Financieele Dagblad erover. De krant legde zijn lezers uit dat het de boeren en tuinders zijn die de rekening van de bodemprijzen betalen. Landbouweconomen bevestigen dat. Al 150 jaar blijven de prijzen van landbouwproducten nominaal hetzelfde, of dalen ze. Intussen wordt wel steeds meer geëist van de agrariërs.

Aandacht van politiek

In zijn afscheidsrede zei Huijbers dat 'elke politicus die dit niet aanpakt, het niet waard is dat hij blijft zitten'. Die uitspraak haalde eveneens het Financieele Dagblad en kwam op die manier onder de aandacht van de Haagse politiek.

William Moorlag (PvdA) zag aanleiding om een debat aan te vragen met LNV-minister Carola Schouten. 'Het huidige landbouwsysteem pleegt roofbouw op onze natuur en leefomgeving. Maar dat is met dit verdienmodel van de boeren niet op te lossen', aldus de PvdA'er.

Moorlag kreeg brede steun voor een plenair debat met als thema het verdienmodel van boeren en tuinders in Nederland. Het komt op niet al te lange termijn op de vergaderagenda van de Tweede Kamer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer