Schouten%3A+uitbreiding+Knorhof+ondernemersbeslissing
Nieuws
© groenonderwijs.nl

Schouten: uitbreiding Knorhof ondernemersbeslissing

Minister Carola Schouten van Landbouw ziet geen wettelijke bezwaren in de herbouw en uitbreiding van de in 2017 afgebrande Knorhof van Adriaan Straathof in Erichem. In reactie op Kamervragen van Frank Futselaar (SP) spreekt ze van een ondernemingsbeslissing.

Straathof wil zijn in 2017 afgebrande varkensbedrijf herbouwen en uitbreiden naar bijna 27.000 dieren. De plannen die er nu liggen, voldoen aan de normen van de commissie voor de milieueffectrapportage. Die commissie oordeelde eerder nog dat de varkenshouder meer duidelijkheid moest geven over de verwachte geuroverlast.


22 keer controle

Het goedkeuren van de milieueffectrapportage was voor Futselaar aanleiding om in januari vragen te stellen over de herbouwplannen van de Knorhof. Straathof heeft in Duitsland een beroepsverbod en werd in Nederland tussen 2007 en 2018 22 keer gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Tijdens de controles werden overtredingen geconstateerd, schrijft Schouten in haar reactie. Tegen die overtredingen is bestuursrechtelijk en strafrechtelijk opgetreden. Bij hercontroles bleken de geconstateerde tekortkomingen te zijn hersteld en was er geen sprake meer van overtredingen.


Overtreding openbaar

Verder geeft de minister in reactie op de vragen van Futselaar aan dat de inzet van de NVWA is om controlegegevens actief openbaar te maken. Aan het wettelijk kader daarvoor wordt gewerkt.

Verder zet Schouten zich bij de Europese Commissie in voor een zwarte lijst met overtredingen op basis waarvan gehandhaafd kan worden. In mei 2019 bracht ze daarvoor bij de Europese Commissie al suggesties in in het kader van de nieuwe EU-strategie voor dierenwelzijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / 0°
  10 %
 • Vrijdag
  11° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer