Onvrede+over+indeling+minimoederdieren
Nieuws
© Koos van der Spek

Onvrede over indeling minimoederdieren

Stuurgroep (opfok)vermeerdering van belangenbehartigers LTO/NOP en NVP vraagt de overheid om minimoederdieren anders in te delen in de Uitvoeringsregeling van de Meststoffenwet. Nu tellen deze dieren mee met 1,48 pluimvee-eenheid per minimoederdier.

Minimoederdieren zijn de moederdieren van trager groeiende vleeskuikens. Aan het eind van de productieperiode wegen ze minder dan 2,4 kilogram. Omdat minimoederdieren niet apart in de Meststoffenwet genoemd worden, tellen ze mee als ouderdier. Wageningen University & Research (WUR) heeft echter berekend dat de fosfaatexcretie van minimoederdieren fors lager ligt dan die van reguliere moederdieren van vleeskuikens en iets onder de excretie van legouderdieren.

Het is volgens de stuurgroep dan ook logischer om de minimoederdieren onder de categorie legouderdieren te laten vallen voor de fosfaatexcretie. In dat geval wordt er gerekend met een pluimvee-eenheid per minimoederdier. Door de minimoederdieren hierbij onder te brengen hoeft er geen aparte categorie gemaakt te worden, wat de aanpassing in de wet mogelijk eenvoudiger maakt.

Aanpassing

De stuurgroep (opfok)vermeerdering heeft inmiddels overleg gehad met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Op verzoek van het ministerie heeft de stuurgroep nu officieel een verzoek tot aanpassing voorgelegd aan minister Carola Schouten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer