Schouten%3A+%27Voldoende+pakken+voor+aanpak+processierups%27
Nieuws
© Huisman Media

Schouten: 'Voldoende pakken voor aanpak processierups'

Bedrijven die zich bezig houden met de bestrijding van eikenprocessierupsen hebben voldoende beschermende pakken op voorraad. De actuele coronasituatie vormt geen belemmering, meldt Kennisplatform Processierups. Landbouwminister Carola Schouten bevestigt dit in een Kamerbrief.

Branchevereniging VHG voor hoveniers en groenverzorgers vreest komend seizoen juist een tekort aan beschermende pakken voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Vanwege de coronacrisis is de levering van beschermende kleding nu voornamelijk gericht op de verzorgende sectoren, meldt VHG.

Schouten schrijft in een Kamerbrief dat er voldoende pakken zijn. 'Bestrijders hebben momenteel voldoende droge wegwerppakken tot hun beschikking om veilig te kunnen werken. Dit komt doordat leveranciers eerder al extra voorraad hebben ingekocht vanwege de overlast van afgelopen zomer. Ook zijn vloeistofdichte herbruikbare pakken beschikbaar als alternatief. De maskers die bestrijders gebruiken bij de bestrijding worden niet gebruikt voor medische doeleinden.'

Aangescherpt protocol

Het kennisplatform verwacht dat de bestrijding van de nesten van de processierups eind mei, begin juni van start gaat. Het protocol voor de bestrijders is vanwege het coronavirus aangescherpt, zodat zij hun werk nog veiliger kunnen uitvoeren dan zij in andere jaren al deden.


Gedurende het bestrijdingsseizoen wordt steeds bekeken of er nog voldoende pakken op voorraad zijn. Als er tijdens de zomer toch een tekort zou ontstaan, dan zijn er alternatieven, zoals de vloeistofdichte pakken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 3°
  20 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  20 %
Meer weer