LTO+boos+over+later+uitbetalen+graasdierpremie
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LTO boos over later uitbetalen graasdierpremie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) betaalt de graasdierpremie aan schapenhouders dit jaar later uit. Normaal wordt in maart uitbetaald, dit jaar in mei. Tot grote ontstemming van de LTO-vakgroep Schapenhouderij.

Volgens een RVO.nl-woordvoerder waren er dit jaar beduidend meer aanvragen dan voorgaande jaren. 'Eerst moeten alle aanvragen worden beoordeeld. Dat kostte dit keer extra tijd. Die selectie heeft als voordeel voor de schapenhouder dat de premie over minder ondernemers wordt verdeeld. Per ondernemer is de premie dus hoger.'

Voorzitter Saskia Duives-Cahuzak van de LTO-vakgroep Schapenhouderij is boos. 'We hebben in crisisoverleggen met het ministerie van LNV gesteld dat de graasdierpremie tijdig of het liefst nog eerder moet worden uitbetaald. En dan gebeurt dit.'

Hoge kosten

Volgens Duives-Cahuzak hebben schapenhouders juist nu die premie hard nodig. 'Het voorjaar is altijd een lastige periode, omdat schapen binnen staan en gevoerd moeten worden.' Daarbij valt een belangrijke inkomstenbron weg, weet ze. 'Pasen is voor de afzet een hoogtepunt van het jaar. Vooral vanuit restaurants is er normaal gesproken veel vraag naar lamsvlees. Die is nu weggevallen. Schapenhouders kunnen hun lammeren niet kwijt.'

Vooral een klap voor de professionele schapenhouders, stelt de vakgroepvoorzitter. 'Voor hen kan de premie nu soelaas bieden om door de crisis te komen. Terwijl minister Schouten roept dat ze nu toeslagen eerder wil uitbetalen, gebeurt voor schapenhouders juist het tegenovergestelde.'

Duives-Cahuzak vindt de vertraging ook vreemd. 'De gegevens zijn 15 oktober bekend. Dan weet RVO.nl hoeveel schapen er precies in de natuur zijn geweet en kan worden berekend hoe het totale premiebedrag wordt verdeeld. Vervolgens is het een kwestie van een simpele druk op de knop om ook daadwerkelijk te betalen, het geld ligt klaar. Dat hoeft geen maanden te duren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer