Graasdierpremie vleesvee en schaap

Ondernemers met vleesvee of schapen op natuurgronden kunnen de komende zes jaar aanspraak maken op een graasdierpremie van 160 euro per rund en 24 euro per schaap.

Graasdierpremie+vleesvee+en+schaap
© LTO Nederland

Voor de toekenning van de graasdierpremie geldt een ondergrens van 1.000 euro per bedrijf. Dat komt overeen met 7 runderen of 42 schapen.

Het benodigde budget voor deze regeling is circa 3,5 miljoen euro per jaar, blijkt uit een brief over de nationale invulling van het Europees landbouwbeleid voor de periode 2015 tot en met 2019 die staatssecretaris Sharon Dijksma vandaag naar de Tweede Kamer stuurde.

Geen natuurgronden

De graasdierpremie is in het leven geroepen omdat natuurgronden met zeer extensief agrarische gebruik niet in aanmerking komen voor een hectarepremie. Hieronder vallen heide, duinen en kwelders.

De premie voor runderen geldt voor meerjarige dieren. In de berekening is meegenomen dat naast meerjarige dieren ook jongvee meegraast. De premie voor schapen is voor dieren ouder dan één jaar, waarbij rekening is gehouden met meegrazende lammeren.

Eigen grasland

Het aantal dieren dat in aanmerking komt voor de premie, wordt gecorrigeerd voor het eigen grasland, omdat de dieren daar ook kunnen grazen. De hoogte van de premie is zo berekend dat de graasdierpremie ongeveer gelijk is aan de basispremie per hectare landbouwgrond.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer